“Ne bude li dogovora trešće se cijela Evropa”


Britanski premijer Boris Džonson putovaće krajem sedmice u Brisel na sastanak licem u lice s predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lejen.

 

Dugoočekivani sastanak održaće se “sledećih dana”, rekli su čelnici nakon telefonskog razgovora koji je trajao više od jednog sata u ponedjeljak 7. decembra. A taj razgovor usledio je nakon napetog jutra u Briselu, piše Jutarnji list.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnie taj dan je na sastanku s diplomatskim predstavnicima 27 država članica upozorio da trgovinski pregovori o odnosima nakon Bregzita neće trajati duže od srede, odnosno moraju se završiti pre samita Evropskog savetva koji se održava u četvrtak 10. decembra.

Iako je Kraljevina formalno napustila EU, prema dogovorenom Sporazumu o povlačenju, tokom prelaznog razdoblja moraju se dogovoriti budući trgovinski odnosi s EU ali su pregovori o tome ponovo blokirani na mrtvoj tački.

Ključne tačke oko kojih se dve strane lome su: pitanje ribarskih kvota; jednaka pravila igre koja za Ujedinjeno Kraljevstvo znače neometani pristup tržištu EU za svoju robu bez carina, a za EU da UK ne sme dovesti u privilegirani položaj svoja preduzeća državnom pomoći; načini i mehanizmi sprovođenja sporazuma.

Tu je i klasična definicija Bregzita bez sporazuma – da će Velika Britanija morati da sprovodi pravila igre Svetske trgovinske organizacije, što znači kontrolu na granicama i mnogo novih nameta.

U svakom slučaju, navode s obe strane šta god da se dogovori imaće svoje pozitivne i negativne strane i svako će tumačiti dogovor tako da iz njega nešto izvuče, navodi Juarnji list i dodaje da će se, ako pak ne bude dogovora, tresti cela Evropa.

 

Izvor: rtvbn.com

Najmoćniji kriminalac u istoriji ubijen prije tačno 27 godina
Tokom pandemije u BiH raste broj korisnika onlajn plaćanja