NASILJE NAD ŽENAMA SVE KOMPLEKSNIJE -ŽENE ŽIVOTNO UGROŽENE


Nasilje nad ženama u Bosni i Hercegovini (BiH), iz godine u godinu biva sve zastupljenije. Naime, u posljednjih 12 mjeseci, 11 posto žena u BiH je doživjelo fizičko, psihičko ili seksualno nasilje. Slučajevi nasilja iz godine u godinu  bivaju dosta kompleksniji, a  mnoge žene bivaju životno ugrožene. 

Zbog problema, nasilja nad ženama, zabrinutost u Bosni i Hercegovini je široko zastupljena, gdje je skoro svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja.

 

nasilje nad ženama
Foto: rtvslon.ba

POLICIJSKI I STATISTIČKI PODACI O NASILJU NAD ŽENAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

U Republici Srpskoj (RS) u prvih jedanaest mjeseci ove godine, četiri žene su ubijene – posljedica je nasilja u porodici. Dok, prema podacima Federalne uprave policije (FUP), na području Federacije BiH (FBiH),  zabilježeno je pet slučajeva ubistava žena. Važno je za istaći da su svi slučajevi uspješno razriješeni!

Policijski i statistički podaci o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini, ograničeni su činjenicom da se većina nasilja, ne prijavljuje policiji, zdravstvenim ustanovama ili službama za podršku. Neinformisanost o postojanju službi za pomoć je jedna od glavnih prepreka za žene koje žele prijaviti nasilje. Međutim, druge prepreke, odnose  se  na osjećaj straha od diskriminacije, od počinioca, te u nepovjerenje u institucije, ali i želju da se porodica održi na okupu, ali i  na finansijsku zavisnost.

SIGURNE KUĆE U BOSNI I HERCEGOVINI ZA ŽENE IZLOŽENE NASILJU

Veliki broj žena traži pomoć u sigurnim kućama ili u sigurnim stanovima. U BiH postoji deset sigurnih kuća i dva sigurna stana. Poseban problem je geografski problem – sigurne kuće nisu geografski raspoređene; odnosno, nisu svima dostupne i imaju neujednačeni smještajni kapacitet. Na području FBiH zastupljeno je šest sigurnih kuća sa 126 raspoloživih mjesta. U RS-u zastupljene su tri sigurne kuće s 52 mjesta. Sve djeluju u okviru nevladinih organizacija.

RAZVITI SVIJEST O NASILJU NAD ŽENAMA

Dan kada se najviše govori o pravima, ali i o nasilju nad ženama je 8. mart. Međutim, nije dovoljan samo taj dan, potrebno je 365 dana u godini baviti se ovim problemom. Potrebno je mnogo toga učiniti kako bi se zakonske regulative upotpunosti provele u praksi. Potrebno je razvijati svijest žena o nasilju, te njihove kapacitete kako da ga prepoznaju, jačati njihovo umrežavanje kroz organizacije, raditi s obrazovnim institucijama koje imaju direktan utiecaj na mlade žene, te napraviti posebne programe o odnosima u porodicama. Naše društvo je izgrađeno na dubokim patrijarhalnim osnovama, tako da žene žrtve nasilja ne uživaju podršku društva, shodno tome, nastavljaju život s nasilnom osobom. Da bi se to promijenilo potrebna  je zajednička borba, borba cjelokupnog društva protiv nasilja nad ženama!

Prijavljivanje uopšteno nasilja, može se ostvariti putem besplatnog i anonimnog SOS telefona – 1265 za FBiH i 1264 za RS!  No, nažalost, ipak veliki broj žrtava, u ovom slučaju žena, nikada ne potraži pomoć. Zato je potrebno probuditi svijest kod žrtvi nasilja, jer nikakav oblik nasilja, nikada niko ne bi trebao trpiti!
Izvori: aa.com.tr/ba, diskriminacija.ba, https://arsbih.gov.ba/
Foto izvor: trafika.ba
Kamiondžije: Pedeset godina opiranja pojedinca
Šta stoji na službenoj stranici NATO-a?

Your email address will not be published.