Narodno pozorište Srbije obilježava 150 godina postojanja


Svečanom akademijom koja će se održati danas sa početkom u 19.30 na Velikoj sceni najznačajnijeg srbijanskog teatra, obilježiće se 150 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta Republike Srbije.

Narodno pozorište Republike Srbije osnovano je 1868. godine, a kao datum početka rada ove kulturne institucije uzima se 22. novembar kada je u prostorijama gostionice ” Kod Engleske kraljice” premijerno izvedena predstava “Đurađ Branković” Karolja Obernjaka.

Izvor: rs.N1info.com

Mnoge događaje najavljene još početkom ove godine, zasjenila su dešavanja koja su se desila u upravi NPRS u proteklih mjesec dana. Naime upravnik pozorišta Dejan Savić, smjenjen je juče na sjednici Vlade, a na njegovo mjesto Vlada Srbije postavila je Ivanu Vujić, redateljku i profesoricu na FDU.

Ova godina posvećena je domaćim stvaraocima, i njihovim djelima, koja će se uz pomoć domaćih domaćih umjetnika realizovati na pozornici ovog teatra, u vidu Drame, Opere i Baleta.

Za 23. i 24. novembar najavljeno je gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Budimpešte, na secni jednog od najreprezentativnijih tvorevina srpske kulture. Postojanje i rad NPRS pored toga što ima veliki značaj za kulturu, Srbiju i Beograd u drtuštveno-istorijiskom kontekstu svrstava u grupu velikih prestonica koje su svojim postojanjem stvorile najljepše umjetničke stranice ove zemlje.

Izvor: cnp.me

Iz Nardonog pozorišta saopštili su da  besplatne ulaznice zainteresovani građani mogu preuzeti na biletarnici pozorišta.

Važne proslave i obilježavanja u skorijoj budućnosti, i dalje će zauzimati značajno mjesto u kulturnom životu SRbije. Naime, 2020. godine obilježiće se stotinu godina od osnivanja Opere, a 2023. godine svoj vijek postojanja obilježiće Balet, prenosi Novi Standard.

Foto: mondo.rs

Mickey Mouse proslavio 90. rodjendan
Ustaški simboli na crnoj listi Austrije

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *