Narodno pozorište Srbije obilježava 150 godina postojanja


Svečanom akademijom koja će se održati danas sa početkom u 19.30 na Velikoj sceni najznačajnijeg srbijanskog teatra, obilježiće se 150 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta Republike Srbije.

Narodno pozorište Republike Srbije osnovano je 1868. godine, a kao datum početka rada ove kulturne institucije uzima se 22. novembar kada je u prostorijama gostionice ” Kod Engleske kraljice” premijerno izvedena predstava “Đurađ Branković” Karolja Obernjaka.

Izvor: rs.N1info.com

Mnoge događaje najavljene još početkom ove godine, zasjenila su dešavanja koja su se desila u upravi NPRS u proteklih mjesec dana. Naime upravnik pozorišta Dejan Savić, smjenjen je juče na sjednici Vlade, a na njegovo mjesto Vlada Srbije postavila je Ivanu Vujić, redateljku i profesoricu na FDU.

Ova godina posvećena je domaćim stvaraocima, i njihovim djelima, koja će se uz pomoć domaćih domaćih umjetnika realizovati na pozornici ovog teatra, u vidu Drame, Opere i Baleta.

Za 23. i 24. novembar najavljeno je gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Budimpešte, na secni jednog od najreprezentativnijih tvorevina srpske kulture. Postojanje i rad NPRS pored toga što ima veliki značaj za kulturu, Srbiju i Beograd u drtuštveno-istorijiskom kontekstu svrstava u grupu velikih prestonica koje su svojim postojanjem stvorile najljepše umjetničke stranice ove zemlje.

Izvor: cnp.me

Iz Nardonog pozorišta saopštili su da  besplatne ulaznice zainteresovani građani mogu preuzeti na biletarnici pozorišta.

Važne proslave i obilježavanja u skorijoj budućnosti, i dalje će zauzimati značajno mjesto u kulturnom životu SRbije. Naime, 2020. godine obilježiće se stotinu godina od osnivanja Opere, a 2023. godine svoj vijek postojanja obilježiće Balet, prenosi Novi Standard.

Foto: mondo.rs

Mickey Mouse proslavio 90. rodjendan
Ustaški simboli na crnoj listi Austrije