Najstarije sačuvano književno djelo u Španiji je Šekspirov komad


Najstarije sačuvano djelo u Španiji bi mogao biti komad Vilijama Šekspira “Henri Osmi“ napisan 1632. godine. Kopiju je pronašao Luis Rej Gonji, direktor Internacionalne škole San Fransisko de Paula, kada je prošao kroz dvoje sigurnostnih vrata koja čuvaju odjeljak sa rijetkim knjigama i lično provjerio datum izdanja, piše “Pais”.

Ovo rijetko izdanje čuvenog komada čuvalo se u posebnoj arhivi, zajedno s dokumentima od 13. do 18. vijeka, ali je od kupovine ostalo neprimijećeno.

Ali, Luis Rej Gonji dobro je upoznat sa sadržajem kolekcije biblioteke svoje škole, koja je jedna od najobimnijih u Sevilji. “Ovo djelo je drugo izdanje i vjerovatno je više cijenjeno od prvog (iz 1623), jer sadrži više elemenata”, kaže on.

Direktor škole nije u mogućnosti da precizira kada je knjiga kupljena, ali to pripisuje školskoj tradiciji prikupljanja knjige velike vrijednosti za biblioteku.

“Akvizicije su činjene tokom godina“, kaže, dodajući da je kolekcija obogaćivana vremenom budući da je biblioteci uvijek pridavan veliki značaj.

Do najnovijeg otrkića, titulu najstarijeg sačuvanog djela imao je takođe komad Vilijama Šekspira  “Dva plemenita rođaka” pisan dvije godine kasnije, 1634. Kopiju je otkrio Džon Stoun na Univerzitetu u Salamanki, tada je proglašena najstarijim sačuvanim izdanjem nekog njegovog djela u Španiji.

Izvor: Nezavisne

"Exit" festival napušta Srbiju?
Премијера филма "Име народа" у Културном центру Источно Ново Сарајево

Your email address will not be published.