Najmoćniji kriminalac u istoriji ubijen prije tačno 27 godina

Najmoćniji kriminalac u istoriji ubijen prije tačno 27 godina

Kolumbijske snage bezbjednosti ubile su na današnji dan 1993. godine šefa medeljinskog kartela droge Pabla Escobara 16 mjeseci nakon što je pobjegao iz zatvora.

Pablo Escobar bio je kolumbijski narkodiler koji je osamdesetih godina prošlog vijeka kontrolisao više od dvije trećine svjetskog tržišta kokainom. Escobar je unosni biznis razvio dilajući kokain u SAD-u, prvenstveno u Miami-u, a prema nekim procjenama dnevno je znao zaraditi i do 70 miliona dolara.

1989. godine nalazio se na sedmom mjestu “Forbes” liste najbogatijih ljudi na svijetu. Nelegalni novac je morao sakrivati, a prema nekim tvrdnjama milijarde dolara je izgubio samo zato jer ih je držao po vlažnim šupama gdje su ih pojeli štakori.

Foto: Wikipedia

Nakon svih nedjela koje je počinio, stavljen je u “La Catedral”, luksuzan zatvor koji je Escobar sam uređivao. Iz zatvora je mogao upravljati svojim kriminalnim carstvom, a kada je prebačen u običan zatvor odlučuje se na bijeg. U potjeri za njim učestvovale su kolumbijska policija, američka Agencija za suzbijanje narkotika (DEA) kao i CIA.

Prilikom hapšenja Escobar je bježao preko krovova zgrada izbjegavajući metke koji su iz sekunde u sekund išli ka njemu. Prema jednoj priči, Escobar je pucao sebi u glavu kako bi izbjegao hapšenje. Prema drugoj, za njega je bio koban jedan od hiljadu metaka koji su ispaljivani ka njemu.

Poslije smrti Escobara počeo je period preporoda za Medeljin. Grad je postao bezbjedniji, ulagano je mnogo novca u infrastrukturu i strana preduzeća su investirala. Trgovina drogom nije prestala jer su se pojavili novi narko dileri. Kolumbija je još uvijek na prvom mjestu po izvozu kokaina u svijetu.

 

 

Izvor: avaz.ba 

Muzički festival "Egzit" ostaje novosadski
"Ne bude li dogovora trešće se cijela Evropa"

Your email address will not be published.