Najluđa noć u godini- tradicija ili navika


Kraj decembra jeste i početak važnih odluka koje donosimo s ciljem da u narednu godinu uđemo odlučniji i samouvjereniji nego u prethodnoj. U tom periodu vlada velika euforija i teku pripreme za najluđu noć u godini.

Najluđa noć
Izvor: feelbelgrade.com

Ispraćanju stare i dočeku Nove godine prethodi velika organizacija. Iako se ne odvija svuda istog dana, proslave su vrlo slične.

Najluđa noć izvor prihoda

Činjenica jeste da se samo po kalendaru ulazi u Novu godinu, te da je ona dan kao i svaki drugi. Ogromne sume novca se izdvajaju za to veče. Najveći profit ide onima koji nude razne ponude za najluđu noć. Od brojnih kafića do agencija. Aranžmani za novogodišnje veče rezervišu se i četiri mjeseca prije. Na cijenu najviše utiče mjesto sjedenja, estradni umjetnici koji nastupaju, a posebno ekskluzivnost lokacije. Hotelijeri dolazak turista koriste na najbolji način, pa tako standardne cijene za noć tokom praznika udvostruče. U restoranima poznati pjevači diktiraju količinu novca potrebnog za izdvajanje ali i određuju ponudu. Novogodišnjim praznicima se uvijek raduju i trgovci, s obzirom da se tada pune i korpe i njihove kase.

Pripreme za najluđu noć ne podrazumijevaju samo odabir lokacije već i primjenjivanje raznih običaja. Poštovanje novogodišnjih običaja povezuje se sa tjeranjem zlih demona i prizivanjem dobre sreće. Jedni smatraju da je godina nova prilika za bolje odluke. Nastoje da okrenu novi list u životu ili je koriste kao izgovor da riješe probleme koje su, ranije, izbjegavali.

Januar se uzima kao najvažniji mjesec u novoj godini. Označava se kao prelaz i početak mnogih odluka.

Šta je isplativije?

Oko samog slavlja Nove godine dosta se polemiše. Neki joj pristupaju vrlo ozbiljno, pripremajući se i nekoliko mjeseci. Drugima se veče dočeka ne razlikuje mnogo od ostalih dana. Iako se najluđa noć decenijama dočekuje s velikom pompom, stiče se utisak da se svake godine gubi iskreno zadovoljstvo. Dočeku se sve više prilazi “radi reda.” Nekima je planiranje novogodišnje noći postalo mučno, s obzirom na potrebni iznos novca i vremena. Cijene dočeka se kreću od 30 do čak 1000 evra. Nerijetko se Nova godina dočekuje kod kuće, zbog navedenih finansijskih ali i drugih razloga. Bez gužve i posebnih priprema, kućna varijanta ima mnogobrojne prednosti. Proslava u krugu porodice mnogo je isplativija varijanta od onih koji nude ugostitelji ili turističke agencije. Veliki broj mladih se odlučuje da najluđu noć provede uz najmanje izdataka, na otvorenom ili privatnim zabavama u krugu prijatelja ili porodice.

Ukoliko ipak, ne želite ostati kod kuće za novogodišnje veče, dajemo vam 5 najbolje ocijenjenih evropskih destinacija.

 

A na ovom linku možete pogledati listu zemalja i novogodišnjih običaja širom svijeta http://edukacija.rs/zanimljivosti/novogodisnji-obicaji-u-zemljama-sirom-sveta 

 

 

FOTO: grousemountain.com

Kamiondžije: Pedeset godina opiranja pojedinca
"JEZIK JE HRANITELJ NARODA..."

Your email address will not be published.