Muzej Salvadora Dalija na Floridi: Opustite se na unikatnoj klupi ekscentričnog umetnika


Ova nesvakidašnje zanimljiva klupa nalazi se u bašti Muzeja Salvadora Dalija u Sent Pitersburgu, petom najnastanjenijem gradu Floride. Muzej je posvećen umetničkom stvaralaštvu Salvadora Dalija, ekscentričnog španskog slikara svetskog renomea. Zdanje poseduje najveću kolekciju njegovih dela van Evrope – 96 ulja na platnu, preko 100 crteža i akvarela, 1.300 grafika, fotografija, skulptura, umetnina i knjiga.

Muzej Salvadora Dalija na Floridi
Foto: telegraf.rs

Ceo muzejski kompleks odiše mirom i predstavlja pravo mesto za relaksaciju. Kad je zgrada pravljena, bilo je jasno da mora imati i lep vrt koji će da je okružuje. Ispred glavne fasade muzeja se nalazi pećina sa živim zidom od biljaka i vode, pa se naziva “Izvor mladosti”.

Iza zdanja je park sa satovima koji se tope na klupama, lavirint i ogromna statua velikih brkova Salvadora Dalija. Posetioci vole da se opuste, odmore i fotografišu na ovim “blesavim”, veoma interesantnim klupama koje oličavaju čuvene Dalijeve slike sa topljenim satovima. Klupa ima više i napravljene su od krečnjaka. Nazvane su po donorima Dalijevog muzeja.

Vrt se zove “Avant-garden” i inspirisan je lokalnom florom i Dalijevom fascinacijom dualnošću, umetnošću i prirodom, Apolonom i Dionisom.

Ceo posed stvara jedinstven pejzaž, kombinaciju učenja i spokoja. Čak postoji i “Bašta matematike” koja đacima i studentima pomaže da iskuse vezu između matematike i prirode, dok lavirint poziva na istraživanje.

Izvor: Telegraf.rs

U Trebinju počeo Deveti filmski kampus
"Banjaluka - centar Vrbaske banovine" predstavljena u Beogradu

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *