Mikaela Shiffrin: Čudo iz Kolorada


Dolaskom zime fudbalske utakmice u programskoj šemi polako zamjenjuju zimski sportovi. U gomili ovih sportova pažnju nam najviše privlače skijaški skokovi te alpsko skijanje.

Alpsko skijanje je sport koji je ime dobio po Alpama, gdje je i nastao. Velik je broj skijaša koji su kroz historiju dominirali alpskim natjecanjima. Često kao najbolji skijaši svih vremena ističu se Ingemar Stenmark, Marc Girardelli, Benjamin Raich, Janica Kostelić, ali i mnogi drugi.

Mikaela Shiffrin, i ako rođena daleko od Alpa, predstavlja jednu od najboljih skijašica svih vremena. Ova Amerikanka sa svojih 25 godina je osvojila sve što se u ovom sportu može osvojiti, no krenimo ispočetka.

Shiffrin od Češke do Stenmarkovog rekorda

Shiffrin je rođena u malom gradiću Vailu, u saveznoj državi Kolorado, koji broji oko 5000 stanovnika. Ovaj grad je druga najpoznatija destinacija za zimovanje u Koloradu, odmah iza Aspena.

Shiffrin je prvu utrku u Svjetskom skijaškom kupu imala u češkom Špindleruvom Mlinu u martu 2011. godine kada je imala samo 15 godina. Nekoliko sedmica kasnije je sa 16. godina osvojila slalomsku utrku na prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država, te je postala najmlađi američki skijaš koji je ikad osvojio nacionalnu alpsku krunu.

Shiffrin 1
spokesman.com

Od tada je proteklo mnogo vode, a Shiffrin je ostvarila ukupno 62 pobjede u Svjetskom kupu. Šest puta je osvojila Mali kristalni globus u slalomu, te po jednom u veleslalomu i superveleslalomu. Posljedne tri sezone je osvajala Veliki kristalni globus.

Pet puta je osvajala Svjetsko prvenstvo dok je dva puta bila srebrna. U njenoj kolekciji se nalaze dvije zlatne medalje sa Olimpijskih igara kao i jedna srebrena. Jedina fascinantnija stvar od njenih pobjeda su rekordi koje je ona postavila.

Shiffrin je najmlađa skijašica koja je ostvarila 50 pobjeda u Svjetskom kupu. Ona je i jedina skijašica koja je ostvarila pobjedu u svih šest disciplina. Postavila je rekord sa 17 pobjeda u sezoni 2019. Pobjedom u Aspenu 2016. godine sa prednošću od 3.07 sekundi ispred drugoplasirane, ostvarila je najveću prednost u historiji ženskog skijanja.

Također, prva je skijašica koja je osvojila uzastopno četiri Mala kristalna globusa u jednoj disciplini. Ne treba zaboraviti da je krajem prošlog mjeseca Shiffrin oborila  rekord legendarnog švedskog skijaša Ingemara Stenmarka. Njegov rekord od 40 pobjeda u slalomskim trkama bio je aktuelan čak 32 godine.

Ne smijemo zanemariti činjenicu da Shiffrin ima tek 25 godina i da je pred njom, pod pretpostavkom da je povrede zaobiđu, blistava budućnost u kojoj će tek pokazati koliko zaista vrijedi.

Foto: usskiandsnowboard.org

Knjiga kao kompas u današnje vrijeme
ORGANIZACIJA VREMENA - ključ vašeg uspjeha

Your email address will not be published.