Medijske zvijezde u doba kapitalizma


Zvijezda se može definisati kao harizmatična javna ličnost koja privlači pažnju masovne publike. Glorifikacija ljudi prisutna je od davnina ali se priroda slave mijenjala kroz istoriju. Slavne osobe jednog vremena predstavljaju ogledalo te epohe. Nekada su lična dostignuća, čast i specifičan talenat bili preduslovi za sticanje slave. Tehnološka revolucija označila je prekretnicu u poimanju slave. U modernom dobu slava je uslovljena prisustvom u medijima. Zvijezde koje su stekle slavu , zahvaljujući sopstvenom kvalitetu još uvijek postoje, ali im se na medijskom nebu pridružuju brojni celetoidi – ličnosti koje brzo stiču slavu, ali je brzo i gube.

Izvor: www.pcnen.com

Jedno od najvažnijih pitanja današnjice jeste uticaj tabloidizacije medija na vrijednosni sistem medijske publike. Medijsko dodvoravanje kulturi zabave radi sticanja profita iznjedrilo je višak senzacionalizma i manjak tema od javnog interesa. Industrijalizacija i urbanizacija omogućile su uspon masovne kulture, a ona je postala prečica za ulazak zvijezda u ljudska srca. Želja za popunjavanjem dokolice, ali i bijegom od surove stvarnosti navela je publiku da potraži utočište u carstvu zabave. Primitivnost, trivijalnost i podilaženje najnižim ukusima, kao osnovne karakteristike masovne kulture započeli su destrukciju sistema pravih vrijednosti. Holivud je postao kreator glamurozne vizije života, diktator ideala ženstvenosti i muževnosti i najglasniji promoter ideje o “američkom snu”. Publika opčinjena spektaklom i pritisnuta potrebama za bliskošću i povezivanjem stvorila je sjajnu platformu za globalnu hegemoniju konzumerizma.

Izvor: www.kreiranje-uspeha.com

Izjednačavanje sreće sa materijalnim bogatsvom za posljedicu ima bujanje narcizma, hedonizma i loših uzora dok je razvoj duhovnih kapaciteta privilegija rijetkih umova. U želji da svoje živote obaspe zvjezdanim sjajem publika rizikuje pad u nemoral, udaljavanje od bazičnih potreba, plaćanje mnogo veće cijene od stvarne vrijednosti proizvoda i gubitak identiteta u trci za postizanjem psihofizičke sličnosti sa omiljenim zvijezdama. Izgubljenost običnog čovjeka u raljama kapitalizma, pretenduje da mu otme dušu i snove pretvori u košmare, ukoliko ne potraži spas u idealima društva znanja.

Izvor: www.nuns.org.rs

Mediji često imaju monopol nad informacijama što im omogućava snažan uticaj  na javno mnjenje.

Nesposobnost razumijevanja medijskih poruka ljude čini krhkim igračkama u rukama medijskih mogula. Najmoćnije oružje protiv ovog problema jeste razvoj medijske pismenosti i kontinuirana promocija uzora koji simbolizuju pozitivne društvene vrijednosti. Medijska pismenost omogućava ovladavanje vještinama kritičkog i konstruktivnog mišljenja i podstiče sposobnost samoizražavanja. Posvećivanje pažnje humanim djelima, izvrsnim talentima, stvaralaštvu i stručnosti sjajne su duhovne smjernice budućim generacijama za stvaranje vanvremenskih djela.

Izvor: M.Vukadinović, Zvezde supermarket kulture. Beograd: Clio, 2013.

Foto: pcnen.com

(Ne)postoji privatnost u novim medijima
Čuvajte vašu djecu, čuvajte i od samih sebe

 • gửi hàng đi mỹ
  2021-06-08 - 09:45

  352138 280454There is evidently a lot to know about this. I consider you created certain nice points in attributes also. 623792

 • credit card dumps for sale
  2021-06-22 - 10:58

  356263 891215Your weblog is showing far more interest and enthusiasm. Thank you so a lot. 774399

 • Shay Rendall
  2021-07-12 - 13:08

  What’s up to all, how is all, I think every one is getting more from this web page, and your views are pleasant designed for new users.

 • Köp OxyContin I sverige
  2021-07-16 - 09:51

  9705 745069I ran into this page accidentally, surprisingly, this really is a terrific website. The website owner has done a fantastic job writing/collecting articles to post, the information here is truly insightful. You just secured yourself a guarenteed reader. 611490

 • Analisa Mays
  2021-07-26 - 18:12

  Spot on with this write-up, I truly believe that this site needs far more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks for the info!

Your email address will not be published. Required fields are marked *