Majka Jermenija


Majka Armenija (jermenski Մայր-Հայաստան) — spomenik u čast pobjede Sovjetskog Saveza u Velikom građanskom ratu, i simbol grada Jerevana. Visok je 51 m, dok je sam kip visok 22 metra. Nalazi se u Parku pobjede u Jerevanu. Spomenik predstavlja i nacionalno utjelovljenje jermenskog naroda i njihove zemlje, Jermenije.

Postolje je napravio od granita arhitekt Rafael Israeli, a na njemu su bili nacionalni motivi i ornamenti izrezbareni na kamenu. Prvobitno je na njemu bio kip Staljina kog je napravio Sergej Merkurov, uklonjen je 1962. kad je Sovjetski Savez rasčistio sa staljinizmom. Kip Majke Jermenije (ruski «Matь Armeniя») izrađen je od bakra i postavljen 1967. Kip simbolizira moć i jačinu Domovine. Kip Majke Jermenije drži mač u rukama, dok joj štit leži na nogama.

U podnožju spomenika nalazi se muzej Ministarstva obrane napravljen od bazalta, u kojem su izloženi eksponati iz vremena Velikog domovinskog rata i rata u Gorskom Karabahu: osobne stvari, oružje, dokumenti i portreti heroja. Oko postolja poredano je naoružanje iz tog vremena.

IZVOR: VIKIPEDIJA 

Majka svijeta – planina Ararat!
TOP 5: Ovo morate posjetiti u Jerevanu