Lik Džokera inspirisan nijemim filmom iz 1928. godine


Mnogi fanovi Džokerovog lika i djela nisu svjesni koliko je zapravo šarena istorija najpoznatijeg klovna Gotama. Brojne alternativne, surove i tragične prošlosti zapravo su Džokerova “karakterna crta” i zaštitni znak, koji se savršeno uklapa u divlju haotičnost koju širi unaokolo.

Kao što Supermen ima Leksa Lutora, Himen Skeletora, Spajdermen Zelenog Golina, tako je Betmen oduvijek imao Džokera. Zelena kosa. Blijedoijela koža. Zli osmijeh. Manijakalni smijeh. Sve su to obilježja Džokera. Ali šta je poslužilo kao inspiracija za njegov lik? Sve je počelo nijemim njemačkim ekspresionističkim filmom pod nazivom “Čovjek koji se smije” iz 1928. godine.

Foto: dazeddigital.com

Mnogo pre nego što je pušten film i pre nego što smo znali da li će biti uspešan, neke treće nedjelje snimanja mi smo pričali o nastavku. Rekao sam Todu da ovaj lik može da stavi u bilo koji film”, rekao je Joaquin Phoenix.

Baziran na romanu Viktora Igoa pod istim imenom, film govori o mladiću Gvinplejnu (Konrad Vajd), čiji je otac osuđen na smrt nakon što je uvrijedio kralja Džejmsa II Stjuarta. Ali porodična tortura se tu ne završava. Kralj je takođe naredio da se lice mladog Gvinplejna trajno preoblikuje i doije groteskni osmijeh. Gvinplejn na kraju postaje putujući glumac koji zarađuje novac pokazujući svoje unakaženo lice radoznaloj pulici, a istovremeno se zaljubljuje u slijepu ženu po imenu Dea.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Nezavisne novine

Otvorena izložba slika o Milutinu Milankoviću
Najbolji reperi odmjeravaju snage u "Zetri"

Your email address will not be published.