Liga nacija zakomplikovala sve


Nion – Završni turnir A divizije Lige nacija, na kojem će od 5. do 9. juna 2019. godine pored domaćina Portugalije igrati Engleska, Holandija i Švajcarska, jedini je siguran kao takav kada su njegovi učesnici u pitanju, a sve ostalo u vezi sa završnicom ovog takmičenja je maksimalno zakomplikovano.

FOTO:AFP

Samo formiranje Lige nacija, koja je prema mišljenju većine učesnika zanimljivo takmičenje,  dovelo je do pomjeranja tradicionalnih kvalifikacija i tako približilo fudbal konfuznim sistemima poput onih u vaterpolu ili odbojci, gdje se nerijetko i u toku velikih takmičenja mijenjaju propozicije. Ono što je izvjesno jeste da će prve utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo biti igrane od 1. marta do 19. novembra ove godine. Srbija se nalazi u grupi sa Portugalom, Ukrajinom, Litvanijom i Luksemburgom. Na kontinentalno takmičenje plasiraće se po dvije ekipe iz svake kvalifikacione grupe, a preostala četiri mjesta biće dodijeljena na osnovu plej-ofa B, C i D divizija Lige nacija koji je na programu tek krajem marta 2020. To znači da, ukoliko neki od pobjednika grupa u ovim divizijama bude obezbijedio plasman kroz kvalifikacije, neće učestvovati u martovskom plej-ofu, već će ga zamijeniti prva najbolje rangirana selekcija iz te grupe koja nije obezbijedila plasman kroz kvalifikacije. Kada se sve uzme u obzir, jasno je da trenutni izgled plej-ofa učesnika B, C i D divizije nakon završetka kvalifikacija može da izgleda potpuno drugačije. Po sadašnjem plasmanu u završnici Lige B su Ukrajina, Švedska, BiH i Danska, dok bi Srbija mogla da igra protiv Škotske, Finske i Norveške. Najslabiji rang čine Gruzija, Bjelorusija, Kosovo i Makedonija.

Završni turnir A divizije, koji je na programu u jeku kvalifikacija, sigurno će donijeti jednog učesnika Evropskog prvenstva pa se postavlja pitanje kakav motiv će imati šampion prvog izdanja novoformiranog takmičenja da nastavi kvalifikacije. Međutim, stari sistem je otišao u istoriju, a već su poznati termini održavanja sljedećeg izdanja Lige nacija. Naredna nadmetanja na programu su nakon Evropskog prvenstva, od 3. septembra do 17. novembra 2020. godine, a žrijeb za grupnu fazu biće obavljen u januaru ili februaru iste godine.

FOTO: EPA

Međutim, FIFA želi da uvede još neke novine u svoj, sada već, ionako prenatrpan raspored. Tako predsjednik krovne kuće fudbala Đani Infantino predlaže formiranje Globalne lige nacija, kojom bi se zamijenile prijateljske utakmice. Evropske fudbalske federacije mogle bi da zarade i do 75 miliona evra na svake dvije godine. Ako novi planovi budu usvojeni, evropske fudbalske federacije mogle bi da zarade do po 75 miliona evra na svake dvije godine. U Infantinovom pismu članovima Savjeta te organizacije navodi se da bi međunarodni konzorcijum obezbijedio garancije od najmanje 25 milijardi dolara za 12 godina, kako bi formirao Globalnu ligu nacija za dvogodišnji ciklus za više od 200 reprezentacija. Takođe u sklopu toga, planira se i širi format svjetskog klupskog prvenstva sa osam na 24 učesnika.

Foto: TANJUG/AP

Izvor: sportklub.rs , b92.net, sportske.net

Engleski FA kup – tradicija duga 148 godina
Profesionalni uspjesi i karijera Lebrona Jamesa

Your email address will not be published.