Lideri Zapadnog Balkana na večeri sa Mogerinijevom: Otvorena mnoga pitanja

Dodik Vučić Predsjedništvo BiH Mogerini

Oproštajna radna večera u organizaciji visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, kojoj su prisustvovali lideri Zapadnog Balkana, još jednom je pokazala svo šarenilo političke scene ovog regiona i širok spektar problema i pitanja oko kojih je nemoguće postići konsenzus.

Radnoj večeri u Briselu prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Veliku pažnju privukao je susret Vučića i Tačija koji su se nakon više od godinu dana našli za istim stolom. Kako piše Tanjug, Vučić je nakon zajedničke večere upitan da li je na tom sastanku razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom, rekao da jeste, ali nije želio da iznosi detalje razgovora.

– Jesmo razgovarali, ali ne želim da koristim priliku da iznosim šta sam rekao. Ono što sam govorio nije bilo prijatno za sve. Ne želim da stičem političke poene. Moj posao je da brinem o miru i stabilnosti i zato neću da govorim o detaljima – naveo je on, prenosi Tanjug.

Primjetna su bila i neslaganja među članovima Predsjedništva BiH, prije svega po pitanju EU i NATO integracija. Oni su prije večere sa Mogerinijevom razgovarali i sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom. Srpski član Predsjedništva BiH ponovio je da o putu u Evropsku uniju postoji konsenzus, ali da o putu za NATO nema potrebe da se razgovara.

– Postoji konsenzus oko evropskih integracija. Sigurno ne postoji konsenzus oko NATO integracija. Mislim da ovdje u Evropskoj komisiji to i razumiju, ali ostaje problem partnera u Sarajevu koji žele da uslovljavanjem rješavaju pitanje funkcionisanja vlasti – izjavio je Dodik za RTRS.

https://twitter.com/MajaEUspox/status/1189253161413947392?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1189253161413947392&ref_url=https%3A%2F%2Flat.rtrs.tv%2Fvijesti%2Fvijest.php%3Fid%3D356227

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je nakon sastanka da su tokom zajedničke večere u Briselu dominirale ocjene da su posljednje odluke Evropske unije razočaravajuće te da su te odluke ugrozile vjerodostojnost evropske politike prema zemljama te regije.

Čelnici zemalja članica EU-a nisu se se sredinom oktobra složili o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je izazvalo veliko razočarenje i kritiku evropske politike na Zapadnom Balkanu, prenosi HINA.

– Svim ljudima koji se u Briselu bave stanjem na Balkanu je jasno da su zemlje Zapadnog Balkana itekako potrebne EU. Imamo trenutnu konfuziju u tim odnosima, ali ne posustaje optimizam da je budućnost naša u EU i da mjesto u EU čeka na zemlje Zapadnog Balkana – izjavio je Đukanović za crnogorske medije.

IZVOR: Tanjug, HINA, RTRS

FOTO: Predsjedništvo BiH

Američki kongres proglasio genocidom zločin nad Jermenima
Grad Banjaluka ulaže 30,5 miliona KM u javne projekte

Your email address will not be published.