“Lica Lafore” na “Rare Disease Film Festivalu”


Film “Lica Lafore” autora Denisa Bojića našao se u zvaničnoj selekciji vodećeg međunarodnog filmskog festivala posvećenog rijetkim bolestima, koji se ove godine održava u San Francisku. “Lica Lafore” predstavlja prvi dugometražni film u BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti i koji je dobio institucionalno priznanje.

Foto: Google

Dokumentarac ekranizuje borbu porodice Gajić iz Banja Luke, koja se posljednjh dvanaest godina suočava sa ovom iscrpnom i okrutnom bolešću od koje su oboljele dvije mlade djevojke, od kojih je jedna preminula 2014. godine. Njihova se bitka i dalje nastavlja te su zbog svoje hrabrosti i ljubavi prema ćerci postali sinonim borbe protiv ovako teške bolesti.

Potrebno je snimati ovakve filmove jer sam izbor teme nameće prioritete društvu da razmišlja o tome i svaki takav napor završava globalnim dobrom istakao je Bojić.

Film je prikazan u francuskom parlamentu, u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija “Ionis Pharmaceuticals” u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu i na “AKH” klinici u Beču, a je rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS).

Izvor: Nezavisne novine, Blic, srpska info

"Realna priča" premijera filma Gordana Kičića
Otvorena izložba slika o Milutinu Milankoviću

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *