Lažne vijesti (“Fake news”)


Ono što svaki dan radimo, a nismo ni svijesni je da čitamo. Nije bitno ko voli da čita ili ne, mi čitamo. Da li su to društvene mreže, vijesti ili blogovi. Svaki dan se susrećemo sa informacijama koje nam znače ili barem mislimo da nam znače, jer nismo ni svijesni da su lažne.

Lažne vijesti (engl. fake news) su u stvari tabloidne vijesti ili kako mi novinari kažemo “žute”. Vijesti koje nemaju svrhu osim da obmane one koji ih pročitaju. To su vijesti koje nisu istinite ali se plasiraju da jesu i kao takve pokušavaju da prošire između korisnika što više.

Ovdje treba napraviti razliku koju mnogi ne znaju. Lažna vijest nije greška koja se desila tokom izvještavanja (greške su moguće i bilo bi dobro da se što prije isprave), parodija i satira. Takođe, nije ni komentar koji je jasno naznačen u svim štampanim i online medijima (ili bi barem trebao biti). Komentar kao forma je nečije mišljenje, što ne znači da je i istinito.

Ko su stvaraoci lažnih vijesti?

Danas svako ko ima društvenu mrežu, bilo koju, jedan je od onih koji kreira vijest. I vi koji pišete statuse na društvene mreže, takođe pišete vijest. Svaka nova informacija je vijest. Shvatanje zdravo za gotovo sve što vidite i pročitate vas stavlja u poziciju nepismene osobe. Medijski nepismene osobe. Medijski pismena osoba kritički razmišlja i informacije koje joj se plasiraju provjeri.

Sve više je portala koji su tu da prošire vijesti koje nisu tačne, blogova i postova koji blago rečeno nemaju veze sa mozgom. Što i nije čudno, jer lavina portala i blogera, koji sve više i više nastaju, ne ide baš u korist svemu ovome. Pa često vidimo objave koje su tu samo da skupe “lajkove”. Na primjer, uzme se fotografija sa google-a. Napiše tekst koji je srceparajući ili šokantan, a da nema veze sa fotografijom i postavi na društvenu mrežu. Ko može da zna da li je to tako ili nije?

fake news
Foto: Pixabay

Kako se odbraniti?

Najbolje od svega što možete za sebe da uradite jeste da budete medijski pismena publika. Da znate šta je lažno ali i da znate da prepoznate. Budite skeptični ali ne i ironični. Preispitujete i istražujete. Ne shvatajte sve zdravo za gotovo. Posebno ne vjerujte portalima koji nemaju impressum, blogerima koji za svoje navode ne kažu izvor, pa sve ostane na rekla-kazala. Isto tako, ne vjerujte ni “pravim” portalima, jer često se može vidjeti clickbaite naslov, a u sadržaju ništa što je u naslovu napisano.

Ono što sad u Bosni i Hercegovini nema je regulacija digitalnih medija. Zakon o transparentnosti medija još nije zaživio, a kad će? Ne zna se.

Podsjetimo se novinarke Vašington posta Dženet Kuk, koja je 13.04.1981. godine dobila Pulicerovu nagradu za priču “Džimijev svijet”. Priča o dječaku narkomanu i budućem dileru, bila je lažna. Dva dana kasnije, nagradu je vratila i priznala da je priču izmislila. Reportaža, koja je objavljena 1980. godine, potresla je cijeli svijet.

“Nepravedno je što je dobila nagradu za novinarstvo, ali takođe i šteta što nije dobila Nobela za književnost”, rekao je kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes.

Ona je, naravno, dobila otkaz i potpuno se povukla iz javnog života.

BLOG: Brankica Smiljanić

Medijska pismenost
Kako do nove teme za pisanje