Kusturica snima film o Jasenovcu?


Izraelski istoričar i najpoznatiji istraživač genocida u Drugom svjetskom ratu Gideon Grajf predložio je režiseru Emiru Kusturici da snimi film o stradanjima i strahotama u Jasenovcu, gdje je ubijeno više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Foto: Srbija Danas

Kusturica je, kako je potvrđeno listu, odgovorio da je počastvovan ponudom i da je vrlo zainteresovan za ovaj projekat.

Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gdje će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni režiser, značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor i da će svojim ugledom i dosadašnjim ostvarenjima privući pažnju najšire svjetske publike.

Grajf je nedavno na sajmu knjiga u Beogradu predstavio monografiju “Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”, a i glavni je kustos izložbe o Jasenovcu koja je početkom ove godine bila postavljena u zgradi UN u Njujorku u sklopu podsjećanja na Holokaust.

“Jasenovac je bio izuzetno surov, čak su i SS oficiri govorili da je ovaj logor bio previše brutala” -rekao je Grajf u prepunoj sajamskoj sali za promocije. “Sama smrt nije bila dovoljna, već i da žrtve pate. Nesporno je da su zločini počinjeni u Jasenovcu među najbrutalnijim u istoriji sveta. Tamo su pogažena sva ograničenja neljudskosti. Zato je veoma važno da se ovaj deo istorije ponovo osvetli. Žrtvama dugujemo pravo i na pravdu i na nezaborav”.

Na ideju da se snimi film o jasenovačkoj tragediji prije nekoliko godina došao je i glumac Tihomir Stanić i projekat je trebalo da finansira Republika Srpska, ali je odustao od toga zbog, kako je ispričao, prijetnji iz Hrvatske.

Istom temom bavili su se i režiser Lordan Zafranović i scenarista Arsen Diklić, čiji je projekat o stradanju srpske djece “Djeca Kozare” učestvovao na ovogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije za finasiranje i sufinansiranje projekata sa nacionalnom temom.

Međutim, konkurs je poništen, pa ponovljen, a rezultati još nisu poznati.

 

Izvor: Nezavisne.com

Izvor naslovne fotografije: Tportal

Poznate ličnosti koje i nakon smrti zarađuju velike pare
Mickey Mouse proslavio 90. rodjendan

 • linh tiên song đằng tố
  2021-06-16 - 08:39

  171825 666744I got what you mean , saved to my bookmarks , very good site . 171432

 • 635206 582473Most heavy duty trailer hitches are developed utilizing cutting edge computer aided models and fatigue stress testing to ensure optimal strength. Share new discoveries along with your child and keep your child safe by purchasing the correct design for your lifestyle by following the Perfect Stroller Buyers Guideline. 838947

 • Danmark körkort
  2021-07-16 - 01:15

  414402 722506Ich kenne einige Leute, die aus Kanadakommen. Eines Tages werde ich auch dorthin reisen Lg Daniela 818761

Your email address will not be published. Required fields are marked *