Kusturica snima film o Jasenovcu?


Izraelski istoričar i najpoznatiji istraživač genocida u Drugom svjetskom ratu Gideon Grajf predložio je režiseru Emiru Kusturici da snimi film o stradanjima i strahotama u Jasenovcu, gdje je ubijeno više stotina hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Foto: Srbija Danas

Kusturica je, kako je potvrđeno listu, odgovorio da je počastvovan ponudom i da je vrlo zainteresovan za ovaj projekat.

Grajf, koji će 15. decembra biti gost Andrićgrada, gdje će održati predavanja o jasenovačkoj golgoti, smatra da je proslavljeni režiser, značajne međunarodne reputacije, najbolji izbor i da će svojim ugledom i dosadašnjim ostvarenjima privući pažnju najšire svjetske publike.

Grajf je nedavno na sajmu knjiga u Beogradu predstavio monografiju “Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”, a i glavni je kustos izložbe o Jasenovcu koja je početkom ove godine bila postavljena u zgradi UN u Njujorku u sklopu podsjećanja na Holokaust.

“Jasenovac je bio izuzetno surov, čak su i SS oficiri govorili da je ovaj logor bio previše brutala” -rekao je Grajf u prepunoj sajamskoj sali za promocije. “Sama smrt nije bila dovoljna, već i da žrtve pate. Nesporno je da su zločini počinjeni u Jasenovcu među najbrutalnijim u istoriji sveta. Tamo su pogažena sva ograničenja neljudskosti. Zato je veoma važno da se ovaj deo istorije ponovo osvetli. Žrtvama dugujemo pravo i na pravdu i na nezaborav”.

Na ideju da se snimi film o jasenovačkoj tragediji prije nekoliko godina došao je i glumac Tihomir Stanić i projekat je trebalo da finansira Republika Srpska, ali je odustao od toga zbog, kako je ispričao, prijetnji iz Hrvatske.

Istom temom bavili su se i režiser Lordan Zafranović i scenarista Arsen Diklić, čiji je projekat o stradanju srpske djece “Djeca Kozare” učestvovao na ovogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije za finasiranje i sufinansiranje projekata sa nacionalnom temom.

Međutim, konkurs je poništen, pa ponovljen, a rezultati još nisu poznati.

 

Izvor: Nezavisne.com

Izvor naslovne fotografije: Tportal

Poznate ličnosti koje i nakon smrti zarađuju velike pare
Mickey Mouse proslavio 90. rodjendan

Your email address will not be published.