Kurti: Handke je zagovornik genocida


Čelnik Samoopredjeljenja i vjerovatni novi premijer Kosova Albin Kurti dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea nazvao je “zagovornikom genocida”.

Kurti: Handke je zagovornik genocida
Foto: Aljazeera

Na svom Facebook-profilu postavio je status u kojem se “prisjetio” da je prije 55 godina Jean-Paul Sartre odbio primiti Nobelovu nagradu za književnost.

Tada je Sartre odbio nagradu jer nije želio da ga ona transformira, a nagrada za Handkea već transformira Nobelovu nagradu za književnost. Ova nagrada, koja se smatra najvećim dostignućem u piščevom životu, nije prestižna zbog novca koji se dobija nego zbog imena onih koji su je historijski krasili. Dakle, lista ocijenjenih dodala je vrijednost cijeni. No, koja je vrijednost nagrade za Petera Handkea, ovog zagovornika genocida i negiranja boli i trauma cijelih naroda?, upitao je Kurti.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, osim po književnim dostignućima, u javnosti je poznat i po kontroverznim stavovima o dešavanjima u regiji, odnosno po tome što je negirao genocid počinjen u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Apel za ‘odbranu Miloševića’

Handke je u medije dospio početkom 1996. nakon objavljivanja kontroverznog djela Jedno zimsko putovanje ka rijekama Dunavu, Savi, Moravi i Drini ili Pravda za Srbiju.

Kako su mediji prenijeli, Handke tvrdi da u tom djelu koristi sofisticiraniji izbor riječi za prikaz događanja nego što je, po njegovom mišljenju, općenito prikazivano u medijima.

Britanski The Guardian u aprilu 1999. objavio je članak “Stand up if you support the Serbs” (“Ustanite ako podržavate Srbe”), u kojem piše o Handkeovim stavovima prema dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji i ratu u Bosni i Hercegovini.

U martu 2004. s kanadskim piscem Robertom Dicksonom potpisao je apel koji poziva na odbranu Miloševića, a iste godine posjetio ga je u zatvoru u Hagu.

Austrijski književnik proglašen je dobitnikom Nobelove nagrade za književnost za 2019. zbog, kako je navedeno u obrazloženju, “jezičke inovativnosti kroz pisanu riječ, koja opisuje ljudsku marginalizaciju i unikatnost življenja”.

Izvor: Aljazeera Balkans

Konkurs za najbolji rad iz sociologije pokazao raskošan talenat mladih
Čile: Poginulo 15 osoba tokom nemira zbog poskupljenja karata za metro

 • replica designer shoes online
  2021-06-15 - 09:03

  423936 521941Hello DropshipDragon provides dropping for quality, affordable products direct from China to your customers. Perfect for eBay sellers and internet site owners alike! 427811

 • 196693 782328The when I just read a blog, Im hoping that this doesnt disappoint me approximately this 1. Get real, Yes, it was my method to read, but When i thought youd have something intriguing to state. All I hear can be a number of whining about something which you could fix need to you werent too busy trying to uncover attention. 492061

 • fake rolex
  2021-07-02 - 14:04

  920928 808143The certain New york Diet can be an highly affordable and versatile eating far better tool built for time expecting to loose fat along with naturally keep a healthful day-to-day life. la weight loss 271373

 • Adrian Carolan
  2021-07-12 - 13:24

  Hi there, I read your new stuff on a regular basis. Your story-telling style is witty, keep doing what you’re doing!

 • benelli super black eagle
  2021-07-17 - 13:14

  506219 451881I observe there is a lot of spam on this weblog. Do you want aid cleaning them up? I may help in between courses! 727043

Your email address will not be published. Required fields are marked *