Kosovo nije primljeno u Interpol


Nakon 2 kruga glasanja Generalne skupstine svjetske policijske organizacije, Kosovo nije dobilo dovoljno glasova za clanstvo u Interpol.

Da bi Kosovo postalo punopravna članica neophodna je bila dvotrećinska većina glasova, a glasanje se vrsilo u 2 kruga.

U prvom krugu glasalo je 76 izaslanika, protiv je bilo 56, a suzdržano 22. Drugom krugu glasanja prethodila je pauza odredjena kako bi, saznaje RTS, delegacije izasle iz sale i kako bi SAD, Britanija i Turska izvrsile dodatni pritisak na ostale clanice prije drugog kruga glasanja. Medjutim, u drugom krugu glasalo je 68, protiv je bio 51, a suzdržan 16 izaslanik.

Vijest je prvo potvrdjena na zvanicnom twitter profilu Interpola:

Vijest je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši kako je “rezultat za glasanje o prijemu Kosova u Interpol za Srbiju veoma dobar”.

“Bili smo umereni optimisti i nadali se dobrom rezultatu, a rezultat je veoma dobar. Oni u prvom krugu nisu dobili ni većinu glasova, a nisu bili ni blizu dve trećine. To govori o raspoloženju u svetu. Srbija je osnažila svoju poziciju u svetu, ali ne smemo da budemo euforični”, rekao je Vučić.

Zahtjev Kosova za clanstvo u Interpolu odbijeno na Generalnoj skupstini u Dubaiju.

S druge strane, u prvim reakcijama iz Prištine, za neuspjeh Kosova okrivljen je službeni Beograd.

Vlada Kosova je izrazila “duboko razočarenje” što je Kosovu onemogućeno da postane dio svjetske porodice policije koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

“Divlja kampanja Srbije je još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa s Kosovom, pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko”, navodi stajališta Vlade Kosova prištinska Koha, a prenosi AlJazeera.

IZVOR: RTSAlJazeera Balkans

FOTO: Interpol

Fizički obračun migranata u Bihaću
Narodno pozorište Srbije obilježava 150 godina postojanja

Your email address will not be published.