Kosovo na robu iz Srbije i BiH uvelo carinu od 100 odsto


Kosovska vlada donijela je juče odluku o uvođenju stoodstotnih taksi za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Odluka, kako Tanjug ima na uvid, predviđa 3 nove mjere.

Prvo, uspostavlja se mjera od 100 odsto takse na proizvode koji su uvezeni i porijeklom su iz centralne Srbije i BiH.

Drugo, ova mjera se ne odnosi na poznate tržišne marke i brendove ostalih zemalja, koji se proizvode na teritoriji Srbije i BiH.

Treće, obavezuje se carina Kosova da zabrani uvoz i ulazak na kosovsko tržište svih proizvoda koji imaju na etiketi ili svojoj deklaraciji sadržaj za “Kosovo i Metohiju”, “Kosovo-UNMIK”, “Kosovo 1244”, kao i za svaku deklaraciju gde se koriste samo imena gradova bez imena države Kosovo.

Odluka je stupila na snagu na dan potpisivanja, odnosno juče.

Odluku je potvrdio premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj na svom Facebook profilu, koji je takođe saopštio da je Vlada ovlastila Ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da spriječe uvoz i potencijalni pristup proizvodima koji su obuhvaćeni mjerama i koji su u suprotnosti s oznakama “Republike Kosovo”.

Zvaničnici i privrednici u BiH mahom smatraju da ova odluka nema veze s ekonomijom i da predstavlja svojevrsnu odmazdu, jer su Srbija i BiH glasale protiv prijema Kosova u Interpol.

Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, , ne sumnja kako je u pitanju revanšizam, a odluku ocjenjuje kao neprijateljski akt.

Foto: nezavisne.com

“BiH to nije zaslužila, jer smo se ponašali principijelno kako smo to godinama radili, odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koje je saglasan Beograd. To je tako već godinama”, kazao je Crnadak.

Bosna i Hercegovina na Kosovo godišnje izvozi robe u vrijednosti većoj od 150 miliona KM, zbog čega će odluka kosovskih vlasti za uvođenjem stopostotnih carina bh. proizvođačima, strahuju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, znatno utjecati na bh. ekonomske tokove i uništiti nekolicinu privrednika.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, sinoć je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost izjavio kako će Srbija reagovati mirno i racionalno na mjere Prištine. Vučić je precizirao da Srbija neće povući nikakve kontramjere, jer, kao pouzdan partner, ne želi da krši ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjum niti CEFTA sporazum.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine i zatražila da se ta odluka povuče.

“Današnja odluka Vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto je jasna povreda Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosovo. To dodatno pogoršava situaciju nakon početnog nametanja povećanja poreza od 10 odsto prošle nedelje. Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke”, poručila je Mogerini.

Izvor: nezavisne.com, telegraf.rs

Foto: geopolitica.info

Vijek od oslobođenja Banjaluke - srpske vojske umarširale u Banjaluku, čime je okončana austrougarska okupacija
Kojo i Biković u novom filmu Borisa Malagurskog

Your email address will not be published.