Korona virus odnosi živote širom svijeta


Smrtonosni novi virus. Hiljade zaraženih ljudi. Mrtvih više od 1000. Nema lijeka. Nema vakcine. Riječ je o virusu korona.

Kako je sve počelo – odakle potiče korona virus?

U decembru 2019. godine zabilježen je velik broj oboljelih od upale pluća u kineskom gradu Vuhan. Simptomi: visoka temperatura i otežano disanje. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj pojavio se 8. decembra.

Zajednička stvar prvim oboljelim bila je boravak na tržnici Huanan. Na štandovima ove tržnice prodaju se stotine pilića u kavezima preko puta kojih se nalaze pultovi sa svježim mesom, dok psi stoje u blizini, čekajući kupce i gladno ih posmatraju. Prodavači nude oderane zečeve, a na štandovima s morskom hranom reklamiraju se ribe i škampi.

Mokre tržnice spajaju ljude, te žive i mrtve životinje – pse, kokoši, svinje, zmije, cibetke i mnoge druge.

Takvo okruženje, odnosno loše regulisano tržište živih životinjskih vrsta, pomiješano s ilegalnom trgovinom divljih životinja olakšava virusu mogućnost da se prenese sa životinje na čovjeka. To se i desilo.

Kada se ustanovilo odakle je virus potekao, logičan redosljed bio je pravljenje vakcine kako bi se širenje zaustavilo. Lijeka za koronu nema, kao ni za bilo koji drugi virus. Organizam mora sam da se izbori s tim. Ali se može napraviti vakcina koja bi spriječila prenos zaraze. Na tome naučnici rade već danima. Ako sve bude išlo po planu, moći će da je testiraju na ljudima za tri mjeseca. Na tome se istovremeno radi i u SAD-u, Australiji i drugim zemljama.

Karantin je i dalje najefikasnija mjera

Kinezi za sada koriste najdjelotvornije sredstvo u suzbijanju bolesti: izolaciju oboljelih i karantin za kompletne gradove. Tim mjerama je za sada pogođeno 45 miliona ljudi. Vuhanu, grad koji broji desetine miliona ljudi, sada izgleda potpuno prazno. Najhrabriji koji se usude prošetati ulicama, ne sretnu gotovo nikog.

korona-9

Bolnica u Vuhanu sagrađena za osam dana

Za milione zaraženih, neophodno je mnogo bolničkih kreveta. Tako su Kinezi uspjeli da, od temelja do krova, sagrade bolnicu za zaražene virusom korona u roku od osam dana. Kapaciteti od 1500 kreveta, odmah su popunjeni jer je samo u toku prve noći rada prijavljeno gotovo 3.000 novih slučajeva virusa.

korona_5

Bolnica se prostire na oko 25.000 kvadratnih metara, a više od 7.500 radnika učestvovalo je u izgradnji brzinski podignute bolnice u Vuhanu na kojoj su radovi počeli 25. januara.

korona-1

Bolnica je u potpunosti opremljena za potrebe liječenja od virusa korona. U njoj mogu boraviti, ne samo građani Kine, nego i bilo ko iz druge zemlje, pod uslovom da je zaražen. Doktori se, iz dana u dan, obučavaju kako da rade sa oboljelim osobama.

Da li će se svijet odbraniti od korona virusa

Od virusa korona, od kraja decembra do danas preminulo je više od 1000 osoba, dok je više od 25.000 zaraženo. Bolest se proširila u više od 25 zemalja širom svijeta.

Najviše zaraženih, ali i smrtnih slučajeva zabilježeno je u kineskom Vuhanu, gdje je od virusa preminulo 370 ljudi, a zaraženo je 8.360 osoba.

Mnoge zemlje organizovale su evakuaciju svojih građana iz Kine.

Broj inficiranih rapidno raste, ali relativno mali broj pacijenata umire od posljedica infekcije, samo nešto više od dva odsto, a i to su većinom starije osobe koje su već bile bolesne, podaci su zdravstvenih organizacija.

Izvor: CNN, New York Post, novosti.rs, Klix.ba, Avaz, ATV, BBC

Vrati na vrh

Velika Britanija zvanično izašla iz Evropske unije
Kako će svijet izgledati 2039. godine?

Your email address will not be published.