Kongres SAD-a usvojile rezoluciju o priznanju genocida nad Jermenima


Predstavnički dom Kongresa SAD formalno je priznao genocid nad Jermenima, simboličnim glasanjem koje je razbijesnilo Tursku u trenutku veoma loših odnosa dvije članice NATO-a. To je prvi put da je takva rezolucija usvojena na plenarnoj sjednici Kongresa.

Neobavezujuća rezolucija poziva na “sjećanje na genocid nad Jermenima” i “odbacivanje pokušaja (…) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima”, kao i podučavanje o tom istorijskom događaju. Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv. Ishod glasanja je propraćen aplauzima.

Treba naglasiti da je rezoluciju predložio demokratski poslanik i predsjednik jermenskog kokusa, Adam Šif, koji je njeno usvajanje tražio 19 godina.

“Kada vidimo sloke preplašenih kurdskih porodica na sjeveru Sirije, koje pakuju svoje stvari u kola i bježe iz svojih domova daleko od turskih bombi i pljačkaških milicija, kako možemo da kažemo da su zločini od prije jednog vijeka prošlost”, rekao je Šif.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procjenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Njemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svjetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina “genocid” i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

“Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer istorije Kongresa: varvarska dela počinjena protiv jermenskog naroda predstavljaju genocid”, rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Rezolucija je usvojena poslije 35 godina rasprava u SAD o tom pitanju i to u trenutku povećanih tenzija zbog upada Turske na sever Sirije, čime bi se mogli dodatno zategnuti odnosi.

IZVORI: N1, Nezavisne novine

Važne vijesti iz Njemačke amasade
Ibrahimović se vraća u Španiju?

Your email address will not be published.