Kolja o seriji “Kosti”: Svijet se ne guši u siromaštvu, već u lažima


Hiljade pozitivnih komentara, i onih koji govore da – iako preteška tematika – ovakva serija je neophodna, reakcije su na “Kosti”, seriju koja se trenutno emituje na malim ekranima i koja je drugi dio trilogije načete veoma snažnom dramskom serijom “Meso”.

Ovaj televizijski spektakl nastao u koprodukciji Radio-televizije Srbije i “Bosonoga produkcije” iz Banjaluke trenutno se emituje na kanalu RTS u Srbiji, dok će od 1. januara moći da se gleda i na BN televiziji.

Nikola Kolja Pejaković, scenarista serije, napominje da “Kosti” donose priču o naivnim, hrabrim, uticajnim, ali i unesrećenim likovima koji su smješteni u isti grad, u isto vrijeme, ali u okolnostima koje ne odgovaraju baš nikome.

“Suočeni s ostacima prošlosti rijetki su oni koji iza sebe mogu ostaviti sve i krenuti dalje. Likovi, čije će sudbine mnogima izgledati poznato, u naše živote ulaze u svojevrsnom novogodišnjem maratonu, svake večeri po dvije epizode. ‘Kosti’ nam pričaju o potrebi čovjeka da ispovijedi svoje grijehove i da se pokaje”, kaže Pejaković.

Međutim, dodaje on, pokajanje nije trenutak… To je proces i radi se o svojevrsnom putu ozdravljenja i shvatanja ko si i šta si.

“Bez toga čovjek ostaje individua koja kao muva leti po horizontali, sudara se sa svojim grijesima, navikama, lažima, propastima, nastranostima i ne želi da ih se riješi. Svijet se ne guši u siromaštvu, već u lažima. Siromaštvo je posljedica duhovnog siromaštva i bespuća u koje je zapao i on i sistem koji je čovjek stvorio“, pojašnjava Pejaković.

Kosti

Priču nose Kosta Govoruša, kojeg tumači Jovo Maksić, i Kosta Gajić, u čiju je kožu ušao Ljubiša Savanović. Naizgled, radi se o dva potpuno različita čovjeka, koja ne povezuje ništa osim imena. Ipak, sudbine dvojice otuđenika, koji se ne mogu uklopiti u razoreno i korumpirano društvo, nepovratno će se spojiti.

“Govoruša je jedna izgubljena, ali dobra duša… Duhovno zapušten, ranjen i ostavljen da ugine bez ljubavi i bez jasnog izlaza iz svog malog pakla. Nasuprot njega stoji Gajić, dijete sistema koje radi kako mu se kaže. Iako čovjek s ambicijom, i on ima srce i dušu. Jednostavno, pošten čovjek koji je uhvaćen u mrežu svojih, ali i tuđih laži”, kaže Pejaković.

Foto: nezavisne.com

Izvor: Nezavisne novine

Izvor naslovne fotografije: nezavisne.com

Отварање Међународног фестивала поезије за дјецу и младе
Објављено дјело “Ја то тамо певам” славног Душана Ковачевића: Носталгични омаж умјетности

Your email address will not be published.