Ko vam krade vrijeme za učenje?


Poznato je da je vremena  najmanje onda kada vam najviše treba, kao na primjer kad spremate ispit. Iako precizno izmjeren i određen, jedan minut u različitim situacijama može biti beskrajno dug ili nepovratno kratak. Kako vam se ne bi dešavalo da vam usred ispitnog roka vrijeme klizi iz ruku, uhvatite se u koštac sa njegovim “kradljivcima”.

Prekidanja

Ukoliko ste u toku dana deset puta prekinuti u učenju,  izgubili ste  dva i po sata skoncetrisanog rada. Naime, istraživači sa Univerziteta Ilinois otkrili su su da je nakon samo jednog minuta prekida u radu potrebno petnaset minuta da vam se koncentracija vrati na isti nivo. Pa vi sami razmislite isplatili se. Dakle, telefon i računar stavite na drugi kraj prostorije, a osobe koje vas imaju običaj prekidati zamolite da vas taj dan zaobiđu.

Odlaganja

Ukoliko važne stvari, a one su obično i teže, stalno odlažete za kasnije one će vas stići sve zajedno i nećete uspjeti izaći na kraj sa njima. Ovo pravilo važi i za učenje.  Težak ispit neće postati lakši ukoliko susret sa knjigom odgodite za jedan dan.

Učenje bez plana

Ako ne napravite plan, teško da ćete  imati osjećaj da ste nešto postigli i završili.  Stalno će vas proganjati misao da ste izgubljeni u gomili knjiga i obaveza. Korak po korak i sve brže ide.

Nedostatak ciljeva

Iako ne možda najdraži, učenje  bi studentu trebalo biti prioritet.  Ukoliko pred sebe ne postavite cilj da želite položiti ispit ili kolokvijum nećete biti motivisani.

Previše truda

Vjerovali ili ne i previše truda vas može koštati izgubljenog vremena. Mnogi imaju osećaj da moraju završiti sve u toku jednog dana i ne daju sebi vremena da urade stvari kako treba. To vodi do pola završenih zadataka, koji uglavnom nemju željeni rezultat.

Strah od javnog nastupa - govor pred drugima nije pozorišna predstava

Your email address will not be published.