Ko su idoli mladih danas?


Novi mediji i savremeni trendovi donose sa sobom i nove idole, a upravo oni u velikoj mjeri utiču na formiranje ličnosti kod mladih. Većina tinejdžera bez puno razmišljanja i znanja traži modele na osnovu kojih grade svoju ličnost, usvajaju moralne vrijednosti, pa čak i biraju profesije kojim će se baviti u budućnosti.

Pored porodice i škole veliku ulogu u socijalizaciji mladih igraju i mediji. U vrijeme kada su rijaliti programi postali glavna tema razgovora među svim populacijama, kada su učesnici tih programa preplavili stranice novina i raznih portala zapitamo se da li mladi danas uopšte imaju, i ako ih imaju, ko su im idoli.

Foto: srbijadanas.com

Kako takvi sadržaji utiču na cjelokupno društvo, a pogotovo na mlađu populaciju najbolje potvrđuje činjenica da je na prošlogodišnjem 63. Sajmu knjiga u Beogradu najveću pažnju zadobila učesnica jednog od popularnih rijaliti programa u Srbiji i njeno „književno djelo“. Nažalost, svi znamo o kome se radi.

Tužno je to, da dječaci i djevojčice od 15, 16 godina čekaju u redu kako bi se fotografisali ili dobili autogram tzv. spisateljice i što u takvim ličnostima vide neku vrstu idola, što prate i ono najgore, podržavaju njihov “rad”. Tužno je i to da je upravo autobiografija iste te učesnice rijaliti programa bila u trci za titulu najprodavanijeg autora Sajma. I zahvaljujući tome, oni sebe smatraju uspješnim ličnostima, kao i velikim zvijezdama naše, već odavno uništene, estradne scene.

Ono što djeca u tom uzrastu mogu zaključiti prateći takve sadržaje jeste da se do lagodnog i raskošnog života dolazi veoma lako, gotovo preko noći. Dovoljno je samo da se pojave na ekranu i dobiće sve što im je potrebno. Što opet dovodi do zaključka da se danas cijene materijalne vrijednosti, da  stid i sram ne postoje.

Tezu da mladi danas najčešće traže idole u estradnim ličnostima potvrđuje i istraživanje dnevnog lista „Politika“ tokom koga je ispitivano 2500 učenika iz škola širom Srbije, a tinejdžeri su se izjasnili da su im životni idoli upravo ličnosti sa muzičke, filmske i sportske scene.

Foto: politika.rs

Nema ništa loše u tome što mladi žele da se bave nekim javnim poslom, da budu uspješni i da zarade novac. Bitan je način na koji to žele i mogu da ostvare. Ali, kao najvažnije pitanje postvalja se da li roditelji prate šta njihova djeca gledaju ili čitaju, o čemu razgovaraju sa svojim vršnjacima, da li ih pokušavaju usmjeriti u drugom pravcu ili jednostavno nisu svjesni kakve posljedice takvi sadržaji mogu imati po njihovu djecu.

Takođe, treba naglasiti da i danas postoje ljudi koji svojim radom i inteligencijom postižu izuzetne rezultate, ali oni ipak nisu popularni, o njima se malo ili nikako priča i piše u medijima. I zato glavni zadatak svih nas treba da bude promocija pravih vrijednosti, širenje medijske pismenosti, stvaranje kvalitetnih sadržaja i promovisanje onih koji su uspjeli na drugačiji način.

Foto: pixabay.com

Rijaliti program - prečica do slave
Električne cigarete (ni)su štetne