Knjiga kao kompas u današnje vrijeme


Danas u 21.vijeku mladi ljudi se sve više odriču knjige zarad  drugih aktivnosti koje je sa sobom prvo donijela televizija, a zatim internet. Zašto bi čitali neku knjigu kada možemo odgledati film, a to je zapravo isto. Za film mi treba dva sata, a knjiga zahtjeva nekoliko dana.

Knjiga
Foto: Google

Živimo u vremenu kada je čitanje obaveza, koja se pod svaku cijenu treba skratiti i što prije odraditi. Sve manje se kupuju knjige, a čita na internetu. Nismo ni svijesni da nam je taj isti ekran zapravo bedem koji zidamo oko sebe bježeći od onoga što bismo željeli biti. Među redovima koje pročitamo u knjizi vješto se kriju prinčevi i heroji nekog istorijskog doba, dok iza kompjuterskog ekrana postoji samo iskrivljena slika koju nam serviraju samoprozvani revolucionari.

Dolazeće generacije svoje idole vide u neizgrađenim ličnostima i slijepo prate svaki njhov korak. Izlažirani životi odvode sve veći i veći broj mladih u pogrešnom pravcu. Nekada odraz kulture, ljepote i uzvišenosti jedne djevojke jeste bila njena načitanost, izražajnost. Vidjeti djevojku sa knjigom u ruci bio je svakodnevan prizor. Dok danas savršena djevojka ima drugačije osobine. Biti savršen ili poznat, što je važnije priznanje u današnjem svijetu jeste biti bogat, popularan, a ne načitan i produhovljen pravim vrijednostima.

Kolika je ljepota u čitanju knjige i utisku koji ostane nakon toga, najbolje je opisao Stiven King rekavši “Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija”.

Čitajući knjige ulazimo u dubinu unutar koje zapravo živi sve ono opisano slovima i riječima. Odlazimo dalje od stakla koje nas dijeli od sadržaja koje čitamo. Knjigom možemo stvoriti slike, ideje i vizije, koje nam internet već sam od sebe servira, kao da već prethodno zna šta nam treba ne pitajući nas za mišljenje. Dok čitamo, mi smo sami kreatori prepušteni sopstvenim mislima i maštanju. Knjiga je zapravo naš prozor u svijet.

 

Kako je boks postao šah: Džošua vs Ruiz
Mikaela Shiffrin: Čudo iz Kolorada