Khabib Nurmagomedov: Dječak koji se hrvao s medvjedom


Ruski borac avarskog porijekla Khabib Nurmagomedov (31) jedna je od najpoznatijih faca “slobodne borbe”. Ovaj neporaženi šampion UFC-a u lakoj kategoriji, sa 28 pobjeda u isto toliko mečeva, vlasnik je najdužeg niza pobjeda u ovom sportu. 

Khabib Nurmagomedov je rođen u Rusiji, te je odrastao u glavnom gradu Dagestana Mahačkali. Njegova životna priča je poprilično unikatna. Možemo slobodno reći da je odrastao pod spartanskim režimom treniranja, a iza svega ovog stoji jako zanimljiva priča.

Dolazi iz sportske obitelji, toliko sportske da to ponekad graniči sa zdravim razumom. Njegov otac Abdulmanap Nurmagomedov bivši je hrvač koji je cijeli život posvetio hrvanju. Tako je i svoju djecu od malih nogu učio ovoj antičkoj borilačkoj vještini.

Kada je Khabib imao šest godina dogovorio je sa braćom da svoju i njihovu djecu dovede u jedno domaćinstvo gdje će svi zajedno živjeti. Tako je njih 16 odrastalo u jednoj kući u kojoj nije bilo žena. Školovanje je stavljeno u drugi plan, a jedina zanimacija je bila trening.

Za ove treninge slobodno možemo reći da su bili pomalo čudni. Najbolji primjer za neuobičajnost treninga je video snimak u kojem vidimo devetogodišnjeg Khabiba kako se bori sa malim medvjedom.

Bilo kako bilo, ovi treninzi su se pokazali uspješnim s obzirom na činjenicu da su tri dječaka postali MMA borci, dok su ostali pobjeđivali u sambu i hrvanju.

Khabib Nurmagomedov u oktagonu

Khabibova prošlost je od njega učinila borca od kojeg zastaje dah i koji pomiče granice ovog sporta.

Prije svoje UFC karijere, Khabib se okitio sa dvije svjetske zlatne medalje u sambu. Sambo predstavlja borilački sport koji je nastao u Sovjetskom savezu, a objedinjuje kavkaske i sibirske tradicionalne vještine sa džiju-džicuom.

Ovaj Dagestanac je svoj profesionalni MMA debi imao 2008. godine te je tako punih 11 godina ostao neporažen. Za to vrijeme je skupio 28 pobjeda, od čega osam nokautom, deset predajom, i deset sudačkom odlukom.

Khabib je borac za kojeg možemo reći da je od čelika. Pun je samopouzdanja, nevjerovatne snage i kondicije, te psihičke stabilnosti. Svojim protivnicima ne dopušta da predahnu, konstantno ide naprijed s ciljem da uhvati svoju  “žrtvu” i završi borbu. Jednostavno rečeno dečko je neumorni stroj.

Na koljena je bacao sjajne suparnike poput Tavaresa, Trujilla, Healyja, Johnsona, Barboze, Al Iaquinte. Međutim, pobjeda po kojoj će biti najviše upamćen je ona nad Conorom McGregorom. Ovaj Irac je do tada važio za najboljeg borca lake kategorije.

Ova borba je održana u T-Mobile Areni u Las Vegasu, a Khabib je pobijedio polugom na vratu u četvrtoj rundi. Što se tiče same borbe ruski borac dominirao je u prve dvije runde, opasno je priprijetio Conoru, ali čvrsti Irac se uspio održati na nogama. McGregor je dobio treću rundu, a u četvrtoj je Khabib pokazao svu svoju vještinu. Nakon hrvanja je gušenjem završio spektakularnu borbu.

Khabib Nurmagomedov 1
independent.co.uk

Nakon borbe zavladao je potpuni haos u areni. Umjesto da je proslavio pobjedu i odbranu naslova Rus je krenuo u osvetnički okršaj sa McGregorovim timom. Došlo je do opšte tučnjave koju su na kraju morali zaustaviti zaštitari i policija. Nije došlo ni do proglašenje pobjednika zbog straha od većih nereda.

Khabib vs Ferguson: Najteži test do sad?

Tony Ferguson se već dugo spominje kao čovjek koji bi mogao ugroziti Khabibovu vladavinu u UFC-u. Ovaj Amerikanac iza sebe ima niz od dvanaest uzastopnih pobjeda. Ferguson je u svom posljednjem meču tehničkim noakutom pobijedio Donalda Cerronea i ovo će mu biti najteži meč u dosadašnjoj karijeri u kojoj je ukupno upisao 25 pobjeda i tri poraza.

Khabib Nurmagomedov
bloodyelbow.com

Zanimljiva činjenica je i ta da su već četiri puta ugovarali borbu Khabib i Ferguson, ali ona se nikad nije održala. Borci su otkazivali zbog ozljeda ili zbog problema s težinom.

Interesantnu izjavu je dao Eddie Bravo, glavni trener Tonya Fergusona, u kojoj je kazao da Ferguson neće bježati od borbe na podu sa Nurmagomedovim. Upravo i stručnjaci smatraju da ako bi Ferguson uspio da Khabibu oduzme njegovo glavno “oružje” imao bi puno veće šanse za pobjedu.

Habibu sam ja u glavi i napravit će grešku, Tony Ferguson.

Od ishoda ove borbe, kao i borbe McGregora sa Cerroneom, zavisiće i iduća borba Khabiba. Naime, predsjednik UFC-a Dana White je najavio da, ukoliko Khabib i McGregor ostvare pobjede u ovim mečevima, će doći do revanša između ova dva borca. Međutim, Nurmagomedov je izjavio da od toga što White priča neće biti ništa (o tome više pročitajte ovdje).

Ukoliko popularni “The Eagle” po treći put uspije da odbrani naslov i ostvari 29. pobjedu, uvjereni smo kako će svi pričati o “Khabibovom vremenu” i hibridnom borcu koji je protivnike “gušio” kao lud.

Foto: Profimedia.com

Khabib: Dana White može pričati što hoće, ali ja odlučujem s kim ću se boriti
Filmovi dobrog kvaliteta su van granica SAD-a

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *