“Neophodna kazna za izbornu prevaru”upozorava direktor koalicije “Pod lupom”Dario Jovanović


Nepravilnosti registrovane na oko 4 posto biračkih mjesta,  upućuju na manipulacije izbornim procesom te ćemo tražiti ponovno brojanje glasova na minimalno 88 biračkih mjesta. Na biračkim mjestima su se pojavili viškovi glasačkih listića, ukoliko se potvrde i drugi naši nalazi, najavljuemo ponavljanje, odnosno poništenje izbora na određenim biračkim mjestima – poručio je direktor koalicije “Pod lupom”, Dario Jovanović.

Govoreći o radu mobilnih Covid timova, Jovanović je kazao da je to zapravo i najveći problem ovogodišnjih lokalnih izbora.

– Zabilježeno je onemogućavanje prava glasa osobama koje su zaražene i koje su u izolaciji. Imali smo više od 20 prijava građana u toku izbornog dana koji su se žalili da se nisu mogli prijaviti za glasanje, pa čak i da su im rješenja o izolaciji odbijana kao dokaz – naglasio je Jovanović.

Dodao je da savjetuje svim građanima da podnesu prigovore Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH i da do kraja istraju na tome da zaštite svoje pravo.

 Naglašava kako postoje informacije o pojedinačnim slučajevima vraćanja građana s biračkih mjesta uz izgovor da su prijavljeni za glasanje putem pošte.

-Najmanje 3.500 građana, a, prema posljednjim informacijama, i više od 5.000 njih se žalilo CIK-u da je njihov identitet ukraden u svrhu glasanja putem pošte, što je potencijalno i najveća izborna prevara. Za ovo neko, kratko i jasno, mora ići u zatvor – istakao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, poseban segment ovog problema jeste što ti građani nisu smjeli biti vraćeni s biračkog mjesta.

– Njima se trebalo ponuditi da glasaju na nepotvrđenim glasačkim listićima. Ti listići se posebno pakuju u koverte i šalje u centar za brojanje. U tom slučaju, čak da je neko glasao putem pošte umjesto njih, prioritet ima glas na nepotvrđenom glasačkom listiću te brojnim građanima ta opcija nije ponuđena. Otprilike na svakom drugom biračkom mjestu u BiH imali smo slučajeve vraćanja građana – zaključio je Jovanović.

 Važno je da su stranke koje su čak bile na vlasti već u izbornoj noći priznale poraz, što ranije nije bio slučaj. Sazrijevamo u tom smislu kao društvo jer niko automatski nije dovodio u pitanje rezultate izbora – istakao je Jovanović.

Izvori:-Koalicija “Pod lupom”

podlupom.org › clanak › dario-jovanovic-u-bih-je-izbo…

-Dnevni Avaz

vaz.ba/vijesti/bih/609945/dario-jovanovic-za-avaz-neko-mora-u-zatvor-zbog-izborne-prevare

-CIK

zbori.ba/Rezultati_izbora/?resId=27&langId=1#/8/0/0

ZVEZDA SPREMA LETNJU BOMBU! “Sanjam Marakanu, ceo život mi je želja da igram za Zvezdu…”
Здравствени систем Србије на ивици опстанка