Karte za koncert Banjalučke filharmonije podijeljenje za (samo) 17 minuta


Mnoštvo loših vijesti, sumorna svakodnevica i (praznični) januar nisu spriječili banjalučane u namjeri da posjete novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije. Karte su podijeljenje za rekordnih 17 minuta, a svi oni koji su ostali bez stolice u koncertnoj sali Kulturnog centra „Banski dvor“ koncert su mogli pratiti putem direktnog TV prenosa u programu Radio-televizije Republike Srpske ili pak putem led ekrana ispred Kulturnog centra „Banski dvor“. Očigledno je da je „glad“ banjalučana za kvalitetnom kulturom sve veća i veća, a činjenica da informacija o podijeljenim kartama za samo 17 minuta nije pronašla mnogo mjesta u medijima, govori sama za sebe. Ipak, za mnoge je ovo, ni manje ni više, vijest mjeseca. Možda čak i godine.

Kulturni centar "Banski dvor", karte podijeljene
FOTO: www.srpskacafe.com

Tradicionalnim koncertom Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije dirigovao je maestro Aleksandar Kojić, stalni dirigent Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dok su veliku pažnju privukle i solistkinje – Maja Manojlović i sopran Dunja Simić, kojoj su ovakvi i slični nastupi svakodnevica, i to ne samo u regionu, već i širom Evrope i svijeta. Program prilagođen ovom, već čuvenom koncertu, obuhvatio je više žanrova, a u Banjalučkoj filharmoniji potrudili su se priuštiti svim posjetiocima vrhunsku muziku, doživljaj i pravo uživanje – poručio je Ivan Otašević, direktor filharmonije gostujući u magazinu „Širom Srpske“ banjalučke Alternativne televizije.

Koncert Banjalučke filharmonije, karte podijeljene
FOTO: N1

Karta više se u Kulturnom centru „Banski dvor“ traži već mjesecima. Kvalitetan program i drugačiji repertoar od onog koji je godinama „krasio“ ovu javnu ustanovu prepoznali su brojni posjetioci, a ono čime se, već sada, mogu pohvaliti jeste ono najvažnije – stalna publika i posjetioci koji svoje slobodne trenutke planiraju shodno programskim sadržajima. Bilo ih je mnogo – od jazz festivala, izložbi fotografija, nastupa brojnih regionalnih muzičkih imena, pa sve do nastupa studenata banjalučke Akademije umjetnosti, na kojima su mjesta bila ispunjena sve do posljednjeg.

Da su banjalučani željni kvalitetne kulturne ponude, ali i da su spremni podržati sugrađane u misiji da Grad Banjaluka zaista postane kulturni centar, govori i činjenica o nekoliko hiljada prisutnih na dočeku pravoslavne Nove godine ispred hrama u Banjaluci. Domaće snage: Etno grupa „Trag“, hor Gradskog pozorišta Jazavac i Gradski tamburaški orkestar priredili su prisutnima nesvakidašnje nastupe – drugačiji zvuk, posebnu emociju, ali i jedinstvenu atmosferu.

Karte podijeljenje za 17 minuta
FOTO: ATV

2018. godina za Banjaluku u kulturnom, a istovremeno i turističkom smislu, bila je izazovna i posebna –aplikacija za Evropsku prestonicu kulture, uspješne pozorišne sezone, posjećeni festivali, produkcijski izazovne serije i kratkometražni filmovi, ali i spremnost pojedinca na rušenje stereotipa. Ipak, da li je nekoliko desetina (ponekad: stotina) stalnih posjetilaca navedenih dešavanja, dovoljno da Banjaluka istinski odiše kulturom?

Gradsko pozorište Jazavac, karte podijeljene
FOTO: Aleksandar Čavić/arhiva GPJ

Da li će upornost pojedinaca poput Dragane Marić, Dejana Zorića i Marija Lukajića koji su davne 2006. godine odlučili krenuti u avanturu zvanu „pozorište“, mladih banjalučkih studenata okupljenih oko ideje Banjalučkog studentskog pozorišta ili pak onih mladih, talentovanih muzičara koji u starim, tamnim i zaboravljenim garažama čuvaju „dobar zvuk“, usput mukotrpno zaradivši svoj džeparac, biti dovoljna da Banjaluka, bez obzira na formalna (ne)priznanja, postane Evropska prestonica kulture – ostaje da se vidi…

Foto: Banjalučka filharmonija/arhiva

Top 10 najboljih i najgledanijih filmova 2018. godine
Britanski parlament odbacio sporazum o Bregzitu Tereze Mej

Your email address will not be published.