Kamiondžije: Pedeset godina opiranja pojedinca


Kamiondžije su prvi put emitovane u januaru 1973. godine i od tada su nešto najbolje što je srpska kinomatografija napravila. I ako su po žanru komedija, Kamionžije su mnogo više od toga. To je opiranje pojedinca sistemu.

Serija Kamiondžije priča nam o Paji i Jaretu, dva vozača kojima sistem ne dopušta da rade ono sta znaju. Oduzima ima slobodu i propisuje uslove pod kojima su slobodni. Njihova nesreća leži u nezavršenoj osnovnoj školi bez koje po propisima sistema oni nisu kvalifikovani za posao koji već rade. Apsurdno, zar ne? Ali to je sistem. Njihova komedija i tragedija počinje napuštanjem preduzeća koje su gradili. Tu počinje i njihova borba protiv sistema. Front koji su kamiondžije izabrale za borbu je privatni posao. Imamo sistem koji zagovara državno vlasništvo na jednoj strani, a na drugoj strani su pojedinci i njihovo privatno preduzeće.

Sistem je tako podešen da od pojedinca pokuša da napravi člana kolektiva. Paja i Jare ne mogu biti članovi jer ne ispunjavaju uslove. Odlazak u školu za njih predstavlja poniženje i največi šamar drištva i sistema. Škola je taj korak koji oni moraju da naprave da bi ih sistem priznao. Do tada oni su sistemska greška.

Gordan Mihić, pisac serije Kamiondžije, često se bavio ovim pitanjem u svojim filmskim i televiziskim ostvarenjima. Njegov rad sličan je radu Miloša Formana. U njegovim pričama gotovo uvijek je pojedinac koji se opire pravilima društva i sistema. Tako da naprimjer u filmuI Bog stvoru kafansku pevačicu” lik kojeg glumi Bata Živojinović ženi kafansku pjevačicu, prkoseći tako svima. Ima nešto u tom inatu i brobi protiv društva. Valjda neka želja da se pokaže da postoji dugi put do cilja. Taj put često je teži.

Kamiondžije Paja i Jare gube bitku od sistema. Pristaju na pravila i vraćaju se na staro. Njihova borba je smiješna, ali poučna. Kamiondžije nas uče, da ako želimo da izazove društvo i sistem na borbu moramo da se naoružamo znanjem, strpljenjem i inatom. Oni nisu imali ništa od navedenog, samo želju da voze kamion i prežive u sistemu. Kamiondžije Paja i Jare su heroji otpora protiv sistema, doduše nespješnog.

Seriju možete pogledati ovde.

 

ORGANIZACIJA VREMENA - ključ vašeg uspjeha
PET korisnih sajtova za unapređenje znanja engleskog jezika

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *