Kamiondžije: Pedeset godina opiranja pojedinca


Kamiondžije su prvi put emitovane u januaru 1973. godine i od tada su nešto najbolje što je srpska kinomatografija napravila. I ako su po žanru komedija, Kamionžije su mnogo više od toga. To je opiranje pojedinca sistemu.

Serija Kamiondžije priča nam o Paji i Jaretu, dva vozača kojima sistem ne dopušta da rade ono sta znaju. Oduzima ima slobodu i propisuje uslove pod kojima su slobodni. Njihova nesreća leži u nezavršenoj osnovnoj školi bez koje po propisima sistema oni nisu kvalifikovani za posao koji već rade. Apsurdno, zar ne? Ali to je sistem. Njihova komedija i tragedija počinje napuštanjem preduzeća koje su gradili. Tu počinje i njihova borba protiv sistema. Front koji su kamiondžije izabrale za borbu je privatni posao. Imamo sistem koji zagovara državno vlasništvo na jednoj strani, a na drugoj strani su pojedinci i njihovo privatno preduzeće.

Sistem je tako podešen da od pojedinca pokuša da napravi člana kolektiva. Paja i Jare ne mogu biti članovi jer ne ispunjavaju uslove. Odlazak u školu za njih predstavlja poniženje i največi šamar drištva i sistema. Škola je taj korak koji oni moraju da naprave da bi ih sistem priznao. Do tada oni su sistemska greška.

Gordan Mihić, pisac serije Kamiondžije, često se bavio ovim pitanjem u svojim filmskim i televiziskim ostvarenjima. Njegov rad sličan je radu Miloša Formana. U njegovim pričama gotovo uvijek je pojedinac koji se opire pravilima društva i sistema. Tako da naprimjer u filmuI Bog stvoru kafansku pevačicu” lik kojeg glumi Bata Živojinović ženi kafansku pjevačicu, prkoseći tako svima. Ima nešto u tom inatu i brobi protiv društva. Valjda neka želja da se pokaže da postoji dugi put do cilja. Taj put često je teži.

Kamiondžije Paja i Jare gube bitku od sistema. Pristaju na pravila i vraćaju se na staro. Njihova borba je smiješna, ali poučna. Kamiondžije nas uče, da ako želimo da izazove društvo i sistem na borbu moramo da se naoružamo znanjem, strpljenjem i inatom. Oni nisu imali ništa od navedenog, samo želju da voze kamion i prežive u sistemu. Kamiondžije Paja i Jare su heroji otpora protiv sistema, doduše nespješnog.

Seriju možete pogledati ovde.

 

ORGANIZACIJA VREMENA - ključ vašeg uspjeha
PET korisnih sajtova za unapređenje znanja engleskog jezika

Your email address will not be published.