Kako je boks postao šah: Džošua vs Ruiz

Antony Joshua vs Andy Ruiz jr.

Boks, za neke plemenita vještina, za druge krvoločni sport. Podario nam je mnogo uzbuđenja, mnogo neizvjesnih mečeva, a prvenstveno bespoštednu borbu. Tako je bilo do sada, a da li će tako i ostati pitanje je.

Legende ovog sporta kao što su Muhamed Ali ili Majk Tajson postali su to što jesu zahvaljujući svom stilu borbe. Publika ih je zavoljela zato što su bili jako atraktivni borci. Ulazili su u jake razmjene udaraca, nisu se plašili i ono što je najvažnije nikada nisu bježali od svog protivnika, ma ko to bio. No, izgleda da se vremena mijenjaju…

Mike Tyson knock out - boks
foto: www. bleacherreport.com

Danas titule ne osvajaju oni najhrabriji, oni koji ulaze u borbe bez razmišljanja, oni koji žele da nadigraju svog protivnika, danas titule osvajaju oni koji kreiraju najbolju taktiku. Nosioci pojasa postaju oni koji nadmudre svog protivnika, dakle oni ne pobjeđuju udarcima nego pobjeđuju glavom.

“Sudar titana”, kako boks gubi identitet

Ovaj tekst pišem kao reakciju na, kako su je mnogi nazvali, borbu desetljeća, sudar titana i kako sve ne. A u stvarnosti se to ništa nije desilo. Sve je ostali na riječima i najavama novinara, koji su bili nerealni u svojim očekivanjima. Borba Entonija Džošue i Endija Ruiza je donijela sve, samo nije donijela borbu.

Debeljuca iz Meksika u junu je u prvom meču iznenadio Britanca, koji ga je nedovoljno ozbiljno shavtio. Ruiz je odnio pobjedu tehničkim nokautom i na opšte iznenađenje postao svjetski prvak u četiri kategorije. Odmah po završetku borbe Džošua je tražio revanš, tražio je osvetu. Osveta je najvaljivana, Britanac je najavljivao da će vratiti nokautom. Svašta je najavljivano, ali malo toga se desilo.

“Borba na dinama” u Saudijskoj Arabiji trebala je da bude pravi spektakl, trebala je ali nije. Vidjeli smo dvanaest rundi, dvanaest rundi svega sem boksa. Džošua je koristio svoje fizičke predispozicije, odnosno razliku u visini i u rasponu ruke, te na taj način zadavao udarce Ruizu. Zadavao udarce i zatim bježao po ringu, bukvalno bježao od svake ozbiljne razmjene. Nešto što boks nije dočekao.

Džošua je svaki potez promišljeno povlačio. Znao je koliko razorne udarce ima Ruiz, te nije dozvolio Meksikancu da mu se dovoljno približi i dobije priliku da to demonstrira. Strategija “udari i povuci se” se pokazala kao uspješna, pogotovo što je Džošua skoro 20 kilograma lakši od svog protivnika, pa mu je samim tim bilo lakše da se kreće u ringu. Na kraju je britanski bokser pobijedio odlukom sudije, koji su rekli da je bio bolji u 10 od 12 rundi. Više detalja o toku meča pročitajte ovdje.

Britanac je imao svoju taktiku i svoj plan je prenio na ring. Poteze je kreirao kao šahovski velemajstor, a ne kao pretedent na titulu u boksu. Publika je ostala nezadovoljna, ali on je ispunio svoj cilj i vratio pojase koje je izgubio u junu. Entoni Džošua je ponovo svjetski prvak, sad u kom sportu da li u boksu ili šahu procijenite sami.

Foto: www.blicsport.com

 

 

 

FIFA rang lista: "Orlovi" napredovali, "Zmajevi" u blagom padu
Knjiga kao kompas u današnje vrijeme

Your email address will not be published.