Izvještaj Vlade RS UN-u: Nepoštovanje Dejtonskog sporazuma od strane SDA prijetnja stabilnosti BiH


Vlada Republike Srpske, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru (Dejtonskog sporazuma), uputila je 22. Izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a u cilju da pomogne UN-u u predstojećoj sjednici o Bosni i Hercegovini.

foto: allegro-bl.com

U prvom dijelu Izvještaja, objašnjava se da je dejtonska formula put ka uspjehu, te da uređenje BiH utvrđeno ustavom, moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica. Takođe, naglašava se da pojedini elementi međunarodne zajednice ne shvataju značaj Dejtona za stabilnost BiH, koji je posebno ugrožen od strane najveće bošnjačke stranke u BiH, SDA.

“Republika Srpska uvjerena je kako je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju podrivati dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih problema i zastoja.”

Drugi dio Izvještaja naglašava posvećenost Republike Srpske u radu i napretku na traženim reformama ka članstvu u EU.

“RS je već ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU. S žaljenjem se konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorska ovlašćenje, kao i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA. RS izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje dejtonskog okvira, BiH moći da ispuni kriterijume za članstvo u EU.”

U trećem dijelu Vlada RS govori i o kontinuiranoj blokadi formiranja Vijeća ministara i vlada na drugim nivoima vlasti, od strane SDA, koja traje još od izbora 2018. godine.

“RS traži od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i sprovođenje rezultata demokratskih izbora. Takođe, RS poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra tekuće godine i koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma.”

U Izvještaju se ističe da je Republika Srpska opredijeljena za Dejtonski sporazum, i radi u prilog budućnosti BiH kao uspješne članice Evropske unije.

 

IZVOR: vladars.net

FOTO: tntportal.ba

Pismo saopštenja na neobjektivnost BHRT-a
Posljedice zemljotresa u Albaniji

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *