Izvještaj Vlade RS UN-u: Nepoštovanje Dejtonskog sporazuma od strane SDA prijetnja stabilnosti BiH


Vlada Republike Srpske, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru (Dejtonskog sporazuma), uputila je 22. Izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a u cilju da pomogne UN-u u predstojećoj sjednici o Bosni i Hercegovini.

foto: allegro-bl.com

U prvom dijelu Izvještaja, objašnjava se da je dejtonska formula put ka uspjehu, te da uređenje BiH utvrđeno ustavom, moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica. Takođe, naglašava se da pojedini elementi međunarodne zajednice ne shvataju značaj Dejtona za stabilnost BiH, koji je posebno ugrožen od strane najveće bošnjačke stranke u BiH, SDA.

“Republika Srpska uvjerena je kako je dejtonska formula put ka uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju podrivati dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih problema i zastoja.”

Drugi dio Izvještaja naglašava posvećenost Republike Srpske u radu i napretku na traženim reformama ka članstvu u EU.

“RS je već ostvarila znatan napredak na traženim reformama za evropske integracije i nastavlja da predano radi na pristupanju BiH u EU. S žaljenjem se konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorska ovlašćenje, kao i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA. RS izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje dejtonskog okvira, BiH moći da ispuni kriterijume za članstvo u EU.”

U trećem dijelu Vlada RS govori i o kontinuiranoj blokadi formiranja Vijeća ministara i vlada na drugim nivoima vlasti, od strane SDA, koja traje još od izbora 2018. godine.

“RS traži od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i sprovođenje rezultata demokratskih izbora. Takođe, RS poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra tekuće godine i koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma.”

U Izvještaju se ističe da je Republika Srpska opredijeljena za Dejtonski sporazum, i radi u prilog budućnosti BiH kao uspješne članice Evropske unije.

 

IZVOR: vladars.net

FOTO: tntportal.ba

Pismo saopštenja na neobjektivnost BHRT-a
Posljedice zemljotresa u Albaniji

 • espiar whatsapp
  2021-07-24 - 18:57

  702552 804460The planet are in fact secret by having temperate garden which are typically beautiful, rrncluding a jungle that is certainly surely profligate featuring so several systems by way of example the game courses, golf approach and in addition private pools. Hotel reviews 834096

 • houses
  2021-08-02 - 10:26

  674638 836954This post is really appealing to thinking individuals like me. Its not only thought-provoking, it draws you in from the beginning. This is well-written content. The views here are also appealing to me. Thank you. 960162

 • 217611 421842This really is how to get your foot inside the door. 254105

Your email address will not be published.