Izvještaj RS upućen UN: Formiranje komisija za Sarajevo i Srebrenicu, traganje za istinom


U Sedmom dijelu 21. Izvještaja Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN, Vlada Republike Srpske se nada da će formiranje dvije nezavisne međunarodne komisije za Sarajevo i Srebrenicu pomoći da se dođe do sveobuhvatnijih i tačnijih istorijskih činjenica o ratu, te podstaći pomirenje među narodima u BiH.

U najnovijem izvještaju navodi se da je Republika Srpska formirala dvije nezavisne međunarodne komisije čiji je zadatak ispitivanje i dostavljanje izveštaja o incidentima koji su doveli do štete i stradanja u Sarajevu i Srebrenici tokom građanskog rata u BiH.

Komisija za Sarajevo ima zadatak da ispita stradanje Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine, a Komisija za Srebrenicu da utvrdi istinu o stradanju svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Sve srpske stranke, i vladajuće i opozicione, glasale su za formiranje novih komisija.

Fotо: visoko.co.ba 

U Izvještaju se ističe da Vlada Republike Srpske, kao i bilo koja druga vlada, ima prirodan i legitiman interes da finansira istraživanje činjenica u vezi sa bitnim događajima u istoriji zemlje, uključujući njena najtragičnija poglavlja.

Sudski predmeti nikako ne mogu biti jedini istorijski izvor kada je riječ o ratnim strahotama. Istoričari često daju mnogo više detaljnijih saznanja o tim događajima. Moguće je čak i da se ne slože sa sudskom analizom, naravno, ne upuštajući se u presude

U izvještaju se konstatuje da je raširena i uobičajena praksa da vlade finansiraju komisije koje istražuju činjenice o ratovima, uključujući i incidente koji su predmet krivičnih postupaka i navodi primjer da je tokom proteklih decenija Vlada SAD finansirala komisije za istraživanje napada 11. septembra 2001. godine, mučenje Abu Graiba i skandal u vezi sa tim zlostavljanjem, kao i zaključaka obavještajnih službi SAD u pogledu oružja za masovno uništenje kojima je opravdana invazija na Irak 2003. godine.

Pomirenje među narodima u BiH zahtijeva pravično sagledavanje svih zločina počinjenih tokom rata. Za razliku od izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine, izvještaj nove komisije za Srebrenicu neće imati unaprijed postavljene zaključke”, naglašava se u Sedmom poglavlju izvještaja.

IZVOR: Nezavisne novine

FOTO: visoko.ba.co 

Srpska potroši oko sedam miliona KM na antibiotike
Alkohol godišnje ubije više od tri miliona ljudi

Your email address will not be published.