Izvještaj RS upućen UN: Formiranje komisija za Sarajevo i Srebrenicu, traganje za istinom


U Sedmom dijelu 21. Izvještaja Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN, Vlada Republike Srpske se nada da će formiranje dvije nezavisne međunarodne komisije za Sarajevo i Srebrenicu pomoći da se dođe do sveobuhvatnijih i tačnijih istorijskih činjenica o ratu, te podstaći pomirenje među narodima u BiH.

U najnovijem izvještaju navodi se da je Republika Srpska formirala dvije nezavisne međunarodne komisije čiji je zadatak ispitivanje i dostavljanje izveštaja o incidentima koji su doveli do štete i stradanja u Sarajevu i Srebrenici tokom građanskog rata u BiH.

Komisija za Sarajevo ima zadatak da ispita stradanje Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine, a Komisija za Srebrenicu da utvrdi istinu o stradanju svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Sve srpske stranke, i vladajuće i opozicione, glasale su za formiranje novih komisija.

Fotо: visoko.co.ba 

U Izvještaju se ističe da Vlada Republike Srpske, kao i bilo koja druga vlada, ima prirodan i legitiman interes da finansira istraživanje činjenica u vezi sa bitnim događajima u istoriji zemlje, uključujući njena najtragičnija poglavlja.

Sudski predmeti nikako ne mogu biti jedini istorijski izvor kada je riječ o ratnim strahotama. Istoričari često daju mnogo više detaljnijih saznanja o tim događajima. Moguće je čak i da se ne slože sa sudskom analizom, naravno, ne upuštajući se u presude

U izvještaju se konstatuje da je raširena i uobičajena praksa da vlade finansiraju komisije koje istražuju činjenice o ratovima, uključujući i incidente koji su predmet krivičnih postupaka i navodi primjer da je tokom proteklih decenija Vlada SAD finansirala komisije za istraživanje napada 11. septembra 2001. godine, mučenje Abu Graiba i skandal u vezi sa tim zlostavljanjem, kao i zaključaka obavještajnih službi SAD u pogledu oružja za masovno uništenje kojima je opravdana invazija na Irak 2003. godine.

Pomirenje među narodima u BiH zahtijeva pravično sagledavanje svih zločina počinjenih tokom rata. Za razliku od izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine, izvještaj nove komisije za Srebrenicu neće imati unaprijed postavljene zaključke”, naglašava se u Sedmom poglavlju izvještaja.

IZVOR: Nezavisne novine

FOTO: visoko.ba.co 

Srpska potroši oko sedam miliona KM na antibiotike
Alkohol godišnje ubije više od tri miliona ljudi

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *