Instagram dostigao milijardu korisnika


Prema istraživanju objavljenom početkom godine broj aktivnih mjesečnih korisnika Instagrama narastao je na 800 miliona, dok je broj aktivnih dnevnih korisnika dosegao čak 500 miliona. Još jedna društvena mreža uspjela je nedavno da dosegne i milijardu korisnika. Instagram je u manje od deset mjeseci dodao 200 miliona novih mjesečno aktivnih korisnika.

Usporedba zemalja prema učestalosti korišćenja Instagrama

Inače, osim rasta broja korisnika, iz Instagrama su se pohvalili i s rastom broja oglašivača – dok je prije samo pola godine ova mreža imala milion oglašivača, sada ih ima čak dva miliona te su većina novih oglašivača male i srednje kompanije. Od ostalih zanimljivih noviteta treba spomenuti i kako je vrijeme koje korisnici provode gledajući videozapise na Instagramu povećano za 80 posto u odnosu na godinu ranije, a objavljuju i četiri puta više videozapisa u odnosu na prošlu godinu.

Jednak broj žena i muškaraca koristi ovu društvenu mrežu.

Broj korisnika Instagrama prema polu i starosti na osnovu istraživanja početkom godine

Dok su ovo odlične brojke za sve koji ulažu u Instagram kao platformu, odnosno za sve investitore Facebooka, na Tech Cruncheu kažu kako su prilično obeshrabrujuće za Snapchat. Naime, Instagram je kopirao neke od opcija Snapchata uključujući i popularne Stories te, dok korisnici objavljuju sve više priča na Instagramu, na Snapchatu je zabilježen velik pad broja objava priča, što se odrazilo i na cijenu dionice koja je u padu već neko vrijeme.

Foto: techcrunch.com

Instagram se tako pridružio klubu društvenih mreža koje imaju više od jedne milijarde korisnika, među kojima su Fejsbuk (Facebook) i društvene onlajn aplikacije Vocap (WhatsApp) i Mesindžer (Messinger).Pokrenut 2010. godine, Instagram je dvije godine kasnije kupio Fejsbuk za oko milijardu dolara.

Foto9to5Mac

Izvor: mojkontakt.com, zimo.dnevnik.hr, slideshare.net

U pripremi teksta pomogao i student: Jovana Bokan

Roboti postaju nova radna snaga širom svijeta
Žene i mediji u BiH