Ikigai: japanska filozofija življenja

Japan

Ovaj japanski koncept, koji bi se mogao prevesti kao radost življenja ili radost zbog stalne zauzetosti, možda je jedan od razloga što u Japanu žive neki od najdugovječnijih ljudi na svijetu.

Selo Ogimi predstavlja mjesto s najvišim indeksom dugovječnosti na svijetu, a nazivaju ga još i selom stogodišnjaka. Jedna od tajni žitelja Ogimija je osjećaj pripadnosti. Oni od malih nogu praktikuju udruženi rad, pomažu jedni drugima, njeguju prijateljstva. Međutim, za životnu radost zahvaljujući kojoj dočekuju i ispraćaju jednu godinu za drugom, najzaslužniji je ikigai svakog pojedinca.

Ikigai
Izvor: VISIT OKINAWA JAPAN | Official Okinawa Travel Guide

POSAO

U japanskom jeziku ne postoji riječ penzionisati se u značenju zauvijek prestati sa radom. Oni nastavljaju da obavljaju svoj posao ukoliko im zdravlje to dozvoljava. Za njih je posao jako važan, ali da bi bio njihov ikigai, mora da sadrži četiri elementa: ono što čovjek voli, ono u čemu je dobar, šta svijetu treba i za šta može biti plaćen. Ipak, istraživanja iz 2010. godine pokazala su da samo 31% stanovnika smatra svoj posao ikigaijem.

STRES: Glavni krivac za spriječavanje dugovječnosti

Stresna situacija odnosi se na određeni događaj koji remeti psihofizičko funkcionisanje i zahtijeva prilagođavanje organizma. Poznato je koliko je veliki uticaj stresa na organizam jer se u kriznim situacijama tijelo još više troši. Američki institut za stres došao je do zaključka da je većina zdravstvenih problema posljedica stresa.

Japanska preporuke za ublažavanje stresa:

  • Radite vježbe svakog dana, istežite se i duboko dišite
  • Kuću, sobu, vaš radni sto i sve oko vas održavajte urednim i čistim
  • Ishrana treba da bude uravnotežena- Kod Japanaca postoji pravilo 80 odsto. Stanovnici Okinawe prestaju da jedu kada osjete da im je želudac pun 80% umjesto da jedu dok ne osjete sitost. Time spriječavaju dodatno umaranje organizma i produžavanje varenja.
  • Praktikujte meditaciju bilo kog tipa
  • Shirin-yoku- takozvano “šumsko kupanje”: Japanska vlada je u svoj program javnog zdravlja uvrstila shirin-yoku jer vrijeme provedeno u prirodi ima mnogo prednosti, kako mentalne tako i fizičke, a dalo je dobre rezultate u borbi s mentalnim problemima.
Ikigai
Izvor: iStock

DOBRE NAVIKE

“Ja svakog jutra ustajem u šest i razmaknem zavjese da pogledam baštu u kojoj uzgajam voće i povrće. Odmah izađem da vidim paradajz, mandarine… Obožavam da ih gledam, to me opušta. Poslije jednočasovne šetnje po bašti, vratim se u kuću i spremim doručak. Za doručak kuvam povrće koje sama gajim, to je moj ikigai.”

“Ne propuštam da uradim taiso gimnastiku čim ustanem.”

“Kada se probudim, odem do butsudana (porodičnog svetilišta) da upalim mirisnu smolu. Važno je poštovati pretke. To je prvo što uradim ujutro.”

SVAKODNEVNO NJEGOVANJE PRIJATELJSTAVA

“Druženje s prijateljima moj je najvažniji ikigai. Ovdje se okupljamo i pričamo, to je veoma važno. Uvijek razmišljam o tome kako ćemo se sutradan ponovo naći ovdje i to najviše volim u životu.”

“Pričati svakoga dana s ljudima koje volite- u tome je tajna dugog života.”

“Ćaskam i pijem čaj s komšijama. To je nešto najbolje u životu. I pjevamo zajedno.”

Ikigai
Izvor: iStock

ŽIVOT BEZ ŽURBE

“Moja tajna za dug život jeste u tome što stalno sebi govorim ‘polako’, ‘bez žurbe’. Kad čovjek ne žuri, živi mnogo duže.”

“Tajna dugog života jeste u ranom odlasku na spavanje, ranom buđenju i šetnji. Treba živjeti mirno i uživati u stvarima. Dobro se slagati s prijateljima. Proljeće, ljeto, jesen zima…Radovati se i uživati u svakom godišnjem dobu.”

OPTIMIZAM

“Imam 98 godina, ali i dalje se smatram mladom. Imam još mnogo toga da uradim.”

“Smijati se, najvažnije je smijati se. Gdje god da odem, smijem se.”

Ovo su riječi kojima su stanovnici Ogimija opisivali svoj ikigai. Oni smatraju da svako ima svoj ikigai. Neki su ga pronašli i svjesni su ga, dok drugi i dalje tragaju za njim. A da bi ga pronašli, potrebno je da strpljivo istražuju dubine svog bića.

“Osoba koja pronađe svoj ikigai ima sve što joj je potrebno za dug životni put ispunjen radošću.” – Hector Garcia

 

Izvor naslovne fotografije: iStock

Pusti kožu neka diše!
СПАСИ ЖИВОТ! ПРИЈАВИ НАСИЉЕ!