FUDBAL: Više od 65% igrača nastupa za klubove van svoje zemlje


Fudbal u Bosni i Hercegovini u 2019.godini i dalje je daleko od Evropske fudbalske elite. Kratkotrajni izleti u prvo ili drugo pretkolo evropskih takmičenja predstavljaju realnost klupskog fudbala u BiH.

Mnogi kažu da je upravo klupski fudbal najbolje ogledalo reprezentacije, stoga  nas ne bi trebala čuditi činjenica da je  veoma mali broj igrača iz domaće lige dobijao poziv da zaigra za svoju zemlju.

Činjenica je da je BiH posljednje veliko takmičenje u fudbalu odigrala 2014. na svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Međutim ako pogledamo samo neka imena koja su ponikla u našem klupskom fudbalu poput Edina Džeka (Roma), Radeta Krunića (Milan), i Luke Modrića (Real Madrid) pokazuje da su ovi prostori rasadnici talenata ali da zbog loših finansijske situacije i infrastrukture veoma brzo napuštaju domaći fudbal.

Prema izvještaju  Pew Research Centra od 736 igrača čak 476 odnosno 65% igra za klubove van svoje zemlje.

U izvještaju se navodi da su analizirane 32 reprezentacije koje su se uspjele kvalifikovati na mundijal 2014. godine u Brazilu.

fudbal
FOTO: Pew Research Center

Ono što nas je najviše zanimalo  jeste reprezentacija Bosne i Hercegovine. Prema ovom izvještaju samo jedan fudbaler od njih 23 nastupa u domaćoj ligi.

 Njih 16 igra u drugim evropskim klubovima dok preostala šestorica nastupaju za klubove u Aziji. Isti slučaj je još samo sa reprezentacijama Gane, Obale Slonovače i Urugvaja

U Hrvatskoj reprezentaciji svi igraju u evropskim klubovima a od toga njih trojica za hrvatske klubove.

Reprezentacija sa najvećim brojem igrača koji nastupaju u svojoj zemlji jeste Rusija sa čak 24 igrača, slijedi je reprezentacija Engleske u kojoj samo jedan igrač igra van domaće lige.

U izvještaju se još navode neki zanimljivi podaci. Od 736 igrača njih 114 ili 15% igra za klubove u Engleskoj ligi ne računajući njih 5 koji nastupaju za Wels, kao i podatak da polovina selektora (16/32) je rođeno u državi koju vodi.

Izvor : Pew Research Center

Foto: Pew Research Center/cumberlandymca.org

Počeo NOVI Dejvis kup!
FIFA rang lista: "Orlovi" napredovali, "Zmajevi" u blagom padu

Your email address will not be published.