Filmovi stvaraju lažne slike o stvarnosti?


Koliko smo samo odgledali filmova i ostali zapanjeni njihovim sadržajem koji su dodatno obogatili specijalni efekti i naši omiljeni glumci? Kada gledamo filmove o izmišljenim super herojima, znamo da je riječ o naučnoj fantastici, ali postoji trenutak u filmskoj industriji kada se realnost kosi sa nestvarnim ili izmišljenim. Da li se radi o nedostatku inspiracije ili nekontrolisanoj želji za slavom ili profitom to ostaje publici da presudi.

Foto:Google

“Mislim da su kino, filmovi i mađioničari uvijek bili usko povezani. Ljudi koji su se najranije bavili filmom su bili mađioničari”.

Francis Ford Coppola

Filmske kritike se ne odnose nužno na određene inserte u filmu. Kritika se ne mora odnositi na pojedine prestupe koji mogu ugroziti gledaoce, kao što su:nasilje, nekontrolisani seksualni sadržaj, diskriminacija… Međutim onog trenutka kada reditelj odluči da cijeli film konstruiše po svom i time određeni dio istorije u potpunosti izmjeni, onda nastaje problem.

Mnogi filmovi su naišli na negativne kritike kada je riječ o izlažiranim događajima koji su se odigrali u prošlosti. Hollywood je jedan od vodećih proizvođača ove vrtse filmova, što se pokazalo kroz istoriju. Pojedini filmovi na kojima je Hollywood zaradio milione, a prepravili su istoriju: Zero Dark Thirty, The Hurt Locker, American Sniper. Veza ovih filmova jesu događaji na Bliskom Istoku, koje su američki filmski stvaraoci okrenuli u korist svoje zemlje.

Da li se radi o umjetničkoj slobodi ili manipulaciji, koju slobodno koriste filmski producenti, ostaje na nama publici da prosudimo. Svaki od producenata će reći da je u pitanju umjetnička sloboda i da je publika slobodna da sama prosudi da li će joj se nešto dopasti ili ne. Sve dok se bune pojedinci to neće načiniti velike promjene u filmskom stvaralaštvu ili bolje rečeno- lažiranju. Međutim ukoliko se pobuni određena zajednica tada je zaista riječ o problemu. Filmovi su tu da na posluže kao zanimacija, zabava, pa i edukacija, a ne da nas vrijeđaju i stvaraju pogrešnu sliku o nama kao pripadnicima određene društvene grupe.

Bilo kako bilo, Hollywood će uvijek imati potrebu da eksploatiše sve američke ratove bili oni opravdani ili ne, i istina, nekad sa manje, a nekad sa više uspjeha.

 

Godisnjica rodjenja Petra II Petrovica Njegosa
Crtani za sve izgubljene: BoJack Horseman

Your email address will not be published.