Film Bilježnica – ruši sve predrasude


Bilježnica je film koji ruši sve predrasude da prava ljubav ne postoji. Ovo je film u kojem ne možete, a da ne zaplačete i da ostanete mekoga srca. Nikolas Sparks je upravo zaslužan za ovaj film u kojem živi prava ljubav.

Izvor fotogarfije: kino.de

BIOGRAFIJA  I ADAPTACIJA KNJIGE U FILM

Nikolas Sparks je rođen 31. decembra 1965 godine u Omahi, Nebraska. Sparks ima starijeg brata, a bez sestre je ostao 2000 godine, pošto je umrla zbg tumora na mozgu. Sparks kaže da mu je ona bila inspiracija za glavnog lika romana „Šetnja za pamćenje“. Njegov otac završio je dva fakulteta, što je i jedan od razloga njihove česte selidbe. Do 8 godine, već je promijenio četiri mjesta stanovanja. Nakon što je njegov otac dobio posao profesora na Kalinfornija Stejt Univertitetu, cijela porodica se preselila u Fer Ouks. Godine 1984. upisao je Notr Dam Univerzitet, na kojem je  diplomirao. Sparks je počeo pisati tokom studiranja. U narednom periodu, napisao je mnogo romana, od kojih je većina adaptirana u film: Poruka u Boci, Šetnja za pamćenje, Bilježnica, Dragi Đon, Posljednja pjesma, Srećnik.. Najbolja adaptacija knjige u film je svakako Bilježnica.

FILM BILJEŽNICA

Sparks je napisao jednu od njegovih najpoznatijih knjiga, Bilježnicu u periodu od oko šest mjeseci. 2004. godine ” Bilježnica” je adaptirana u film u kojem glumi Ryan Gosling i Rachel McAdams. Film je proslavio mlade glumce, a na ovaj film publika uvijek plače.  Najzanimljivija činjenica prilikom nastanka ovog filma je taj, da se ova dva sjajna glumca nisu podnosila. Dok su snimali film, Ryan je čak tražio da se zamijeni glumica.  Ubrzo nakon toga, kod njih je izgleda važila ona poslovica da se suprotnosti privlače. Nakon snimanja započeli su ljubavnu vezu.

 

 

Još 1998. godine je slavni redatelj Steven S. izrazio želju za režiranjem ovog filma, a njegov odabir za glavnu mušku ulogu bio je – Tom Cruise. Zbog pretrpanog rasporeda Spielberg je morao odustati od režiranja ovog filma, a njegov novi redatelj Nick Cassavetes je za ulogu Noaha imao želju vidjeti samo jednog glumca – Ryana Goslinga. Ovaj film ne može drugačije da se opiše osim da je vanvremenski.

 

LJUBAV NA PRVI POGLED

“Bilježnica” nam govori o ljubavi – bezvremenoj i svevremenoj. Ovaj film nas ” tjera” da iznova vjerujemo da prava ljubav postoji. Ovo je priča o ljubavi toliko istrajnoj i dubokoj da tragediju pretvara  u trijumf, toliko moćnoj da čini čuda. U ovom filmu nailazimo na koncept „ljubavi na prvi pogled“, koji je popraćen „krupnim planom“ snimanja, a s kojim se želi prenijeti dojam bliskosti i „rađanja“ novih osjećaja. Svi oni koji vjeruju u pravu ljubav, ovaj film je upravo za takve ljude. Ako smatrate da ljubav ne ruši sve granice, na pogrešnom ste mjestu. Ovaj film je dobra podloga da sruši sva mišljenja da zbog suprotnosti ljubavi umiru. NE. Ljubavi umiru samo ako se za nju ne borimo. Ako se obe strane bore za ljubav, takva ljubav ne može umrjeti. Odustati znači izgubiti sve što imaš, pa čak i ljubav svog života.

Izvor: Kombank Dvorana

FILM I ORIGINALNOST

Film je dostigao veoma veliku popularnost, kao i knjiga. Odgledala sam dosta filmova ovoga tipa, kao što je Bilježnica, ali ovaj me je zaista oduševio, jer je originalan. Ovo je film u koji će te se zaljubiti na prvi pogled, zaista. Pored toga, film će vas rasplakati, čak i ako niste ljubitelj ovih filmova. Naravno, ovaj film više gleda ženska populacija, jer su žene više emotivnije, ali svakako vrijedi pogledati film. Noah ( glavni glumac) je mladi, siromašni momak koji se voli provoditi i uživati u životu. Jedne ljetne večeri, on upoznaje mladu, bogatu ali imak skromnu djevojku Allie i to će biti ljubav na prvi pgled.  Ako mislite da je film ” Titanik ” na koji se plače, griješite. Nakon odgledanog filma, svatite zapravo da u životu se treba uvijek boriti za ono što mislimo da ima smisla, bez obzira šta drugi misle o tome.

 

 

ZABRANJENA LJUBAV

Noa je odma znao da je Allie ljubav njegovoga života. Iako ga je na početku odbijala, ipak mu je pružila šansu. U njoj se bude emocije,ali njeni roditelji ne odobravaju vezu , zbog velikih razlika u finansijskom i socijalnom smislu. Ako maštate o pravoj, iskrenoj i snažnoj ljubavi ovaj film je zaista za vas. Cijela radnja zapravo, smještena je  u staračkom domu, gdje Noa čita Alliene zabilješke, kako bi je prisjetio na život koji su proveli skupa. Allie boluje od senilne demencije. Noah nije nikada napustio Allie, već joj je čitanjem i pažljivom brigom pokušavao ublažiti simtome. Ono što je bitno napomenuti, jeste da značajnu ulogu u ovome filmu ima i  majka od Alli , koja joj ne dozvoljava da ostane sa njim. Ona joj priča o svojoj davnoj ljubavi, ali nije ostala sa njim, upravo zbog toga što joj ne bi mogao pružiti bolji život.

Izvor: Buro

POSLJEDNJA SCENA

Scena u kojoj Noah po posljednji put posjećuje Allie u njezinoj sobi jest ona kada zajedno, a i tiho umiru u postelji staračkog doma u kojem obitavaju. Iako umiru, publika je dovedena do vjerovanja da će oni zauvijek biti zajedno u nekom duhovnom obliku poslije smrti“, što je karakteristično za romantične drame. Ljubav nema rok trajanja, ona nikada ne prestaje već se samo mijenja njezin oblik. U prilog tome ide i rečenica koju izgovara Noah: “Mislim da naša ljubav može učiniti sve što poželimo”. Upravo iz ove zadnje scene možemo da vidimo koliko je zapravo njihova ljubav bila jaka, nije dozvoljavala da ih uništi, čak i od njih samih. Iako su se rastali, život ih je ponovo spojio i ostali su zajedno. Čak i amnezija koju je dobila Alli nije učinila da njihova ljubav umre. Voljeti znati biti živ, jer ljubav je lijek.

Izvor: Moj TV

ZAUVIJEK – DO SMRTI

Iako su se svadjali, njihova ljubav je preživjela sve teškoće na koje su naišli. Upravo nam to njihova ljubav poručuje da je ljubav jaka onoliko koliko smo spremni da se za nju borimo. Noa je sve radio da osvoji Alli i nikada je nije naupistio. Iako su se razlikovali Noa ju je naučio pravim vrijednostima, pravoj ljubavi i šta znači pravi život. Bila je to nemoguća ljubav, on dečko sa sela, a ona djevojka iz grada. Ali ništa ih nije spriječilo da ostanu zajedno. Imala je cijeli život pred nogama, a on dvije pare u đepu. Nisu se puno slagali, stalno su se svadjali ali uprkos tim razlikama nešto ih je zajedno povezivalo, a to je da su bili ludi jedno za drugim. Nisu mogli jedno bez drugoga, jer ljubav je bila jača od svega. Njihova ljubav je primjer da prava ljubav postoji.

 

OBEĆANJE

Sve što je Noa obećao Alli to je i ostvario, sagradio je staru kuću i napravio joj sobu s pogledom na rijeku da može da slika.  Iako su je roditelji odveli iz grada, njihova ljubav je opstala. Alli nije dobila nijedno pismo, jer je majka sakrivala. Noa je svaki dan pisao 365 dana, ali nije bilo odgovora. Njena majka je sakrivala ta pisma u nadi da će prestati da misli na Nou. Medjutim prava ljubav uvijek nadje put da dodje do srca koje voli.  Uprkos svemu i svim zabranama od strane roditelja, Alli je ostala sa svojom ljubavi.

Uskoro ovaj film treba da dobije i pozorišnu adaptaciju, što je ljubitelje ovoga filma iznenadilo.

PRAVA LJUBAV

Nakon Drugog svetskog rata i povratka u Severnu Karolinu, tridesetjednogodišnji Noa ne može da zaboravi Alli koju je izgubio pre više od decenije. Dvadesetdevetogodišnja Ali treba da se uda za bogatog advokata, ali ne prestaje da misli na mladića koji joj je prije mnogo godina ukrao srce. Nakon 7 godina se susreću i prava ljubav nastavlja da živi upravo tamo gdje je stala. Prava ljubav je ona koja probudi dušu. Isto tako, ljubav je ona koja stvara čuda i samo takva je prava, a njihova ljubav je upravo to. Stvarala je čuda i ostvarila je čuda. Ako sanjate pravu ljubav onda ne oklijevajte, ovo je pravi izbor za vas. Nećete se pokajati ako vjerujete u ljubav i ako želite da znate koja je to prava” ljubav” , iz ovoga filma ćete to i naučiti.

Izovr: Tportal.hr

ZAKLJUČAK

Snovi se ostvaruju samo ako vjerujemo u njih. Prava ljubav može opstati samo ako se za nju borimo. U ovom filmu Noa i Allie su uspjeli dočarati svojom energijom šta znači zapravo prava ljubav. Prije svega, njihova odlična gluma, mora vas navesti da se zapitate šta je sve potrebno uraditi da bi ste sačuvali ono što imate sa voljenom osobom. Šta je to sve što bi ste uradili za osobu koju volite?  Njih dvoje su dokazali da nema te prepreke koja može da ih razdvoji, čak ni neka treća osoba. Ako vjerujete u snove, nemojte propustiti, a da ne odgledate ovaj film. Nekada je jednostavno potrebno da sanjamo, maštamo kako bi smo se upustili u ono što se zove ljubav. Danas previše konkretizujemo ljubav, a ona treba da se osjeća, da u nama budi radost, sreću i osmijeh. Bilježnica doslovno dočarava pravu ljubav.

Fotografija: Buro

 

 

Izvor biografije : https://sr.wikipedia.org/wiki/Nikolas_Sparks

Izvor gifa 1,2 : Pinterest , The notebook GIF-s

Video: YouTube

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стерија актуелан и данас
ЖЕНСКИ ЛИКОВИ У СРПСКОЈ КИНЕМАТОГРАФИЈИ

Your email address will not be published.