Fejsbuk prekida saradnju sa Kembridž Analitikom zbog zloupotrebe podataka


Popularna društvena mreža Fejsbuk je najavila prekid saradnje sa firmom SCL i njihovim odjelom za prikupljanje podataka, Kembridž Analitikom, koji se proteklih dana našao u centru skandala zbog zloupotrebe podataka korisnika.

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, rekao je kako je kompanija napravila grešku, da rade na poboljšanju  sigurnosti korisnika ali i da su se ovi koraci trebalo da se naprave ranije.

U izjavi za britanski Observer, Kristofer Vajli, “zviždač” i jedan od osnivača Kembridž Analitike je rekao: “Zloupotrijebili smo Fejsbuk da prikupimo podatke o milionima ljudi. Sagradili smo modele koji su iskoristili to što znamo o njima i fokusirali se na njihove unutrašnje demone. Cijela kompanija je bazirana na ovom principu”. Vajli je rekao kako je Fejsbuk znao za prikupljanje podataka već 2016. godine, kao i da su preko advokata tražili brisanje “nelegalno prikupljenih podataka”.

Kristofer Vajli ®TheGuardian

Fejsbuk tvrdi da su korisnici sami dali pristup svojim informacijama, pomoću aplikacije koju je dizajnirao Kembridžov zaposlenik Aleksandr Kogan, te da lozinke i druge osjetljive informacije nisu ukradene. Aplikacija je pomoću niza pitanja određivala tip ličnosti, a prikupljene su informacije su se kasnije koristile za ciljane reklame u svrhe političkih promocija širom svijeta.

 

Naslovna fotografija: ®CNN

First Post
Vrhovni sud Rusije: Telegram mora sarađivati sa sigurnosnim službama