Fejsbuk prekida saradnju sa Kembridž Analitikom zbog zloupotrebe podataka


Popularna društvena mreža Fejsbuk je najavila prekid saradnje sa firmom SCL i njihovim odjelom za prikupljanje podataka, Kembridž Analitikom, koji se proteklih dana našao u centru skandala zbog zloupotrebe podataka korisnika.

Mark Zakerberg, osnivač Fejsbuka, rekao je kako je kompanija napravila grešku, da rade na poboljšanju  sigurnosti korisnika ali i da su se ovi koraci trebalo da se naprave ranije.

U izjavi za britanski Observer, Kristofer Vajli, “zviždač” i jedan od osnivača Kembridž Analitike je rekao: “Zloupotrijebili smo Fejsbuk da prikupimo podatke o milionima ljudi. Sagradili smo modele koji su iskoristili to što znamo o njima i fokusirali se na njihove unutrašnje demone. Cijela kompanija je bazirana na ovom principu”. Vajli je rekao kako je Fejsbuk znao za prikupljanje podataka već 2016. godine, kao i da su preko advokata tražili brisanje “nelegalno prikupljenih podataka”.

Kristofer Vajli ®TheGuardian

Fejsbuk tvrdi da su korisnici sami dali pristup svojim informacijama, pomoću aplikacije koju je dizajnirao Kembridžov zaposlenik Aleksandr Kogan, te da lozinke i druge osjetljive informacije nisu ukradene. Aplikacija je pomoću niza pitanja određivala tip ličnosti, a prikupljene su informacije su se kasnije koristile za ciljane reklame u svrhe političkih promocija širom svijeta.

 

Naslovna fotografija: ®CNN

First Post
Vrhovni sud Rusije: Telegram mora sarađivati sa sigurnosnim službama

 • BobbyWeday
  2021-06-14 - 08:42

  Лишь самые лучшие и эффективные методы и методы продвижения
  https://t.me/seo_promo – Parsing

 • Howardpet
  2021-06-15 - 18:05

  Форумные базы. Различные форумы. Разные движки.
  Сделать заказ: https://t.me/PromoPult

 • Statdip
  2021-06-24 - 00:47

  Штаны

  http://merchprint.ru/muzhskiye-hudi/hudi-2pac-1714859 – Худи
  Старая цена – 3499
  Новая цена – 1999

 • china dumps with pin
  2021-07-16 - 09:21

  826396 524647As I web site possessor I believe the content matter here is rattling amazing , appreciate it for your efforts. You need to keep it up forever! Great Luck. 979924

Your email address will not be published. Required fields are marked *