“Exit” festival napušta Srbiju?

“Exit” festival napušta Srbiju?

Srbija i Novi Sad bi mogli da ostanu bez festivala “Exit”, jer su im iz državnog vrha naredili da riješe finansijski problem koji je nastao usljed pandemije virusa “Covid 19” otpuštanjem svih zaposlenih.

Prema neimenovanom izvoru, finansijski gubitak ove godine u iznosu od milion eura je razlog zbog kojeg bi Novi Sad ostao bez “Exita”. Zbog toga bi morali da otpuste stotinak ljudi koji rade tokom godine, odnosno nekoliko hiljada njih koji rade tokom trajanja ovog festivala.

Dodatni udarac festivalu zadat je i kada je državni Telekom odustao od sponzorstva festivala, svega sedam dana prije održavanja Live streama, koji je “Exit” festival organizovao zajedno sa Svjetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija.

“Exit”, jedan od najprepoznatljivijih srpskih kulturnih brendova, donio je turizmu dosad 200 miliona eura, a novi bi dom, ako ne u Hrvatskoj, navodno mogao pronaći i u Crnoj Gori, s time da su u trci i pojedine bogate arapske zemlje.

Izvor: www.exitfest.org

Kako mediji saznaju, razlog mogućeg preseljenja je finansijski i leži u činjenici da Srbija nije napravila plan kojim bi specijalnim paketima pomoći u vrijeme pandemije podržala najugroženije grane turizma, među kojima su svakako muzička i filmska industrija, kako navode, koje se zbog protivepidemioloških mjera u praksi postale zabranjene djelatnosti bez ikakvih prihoda. Srbija nije uputila dodatnu pomoć, ali je i smanjila uobičajena godišnja davanja projektima iz kulutre i turizma, uključujući i “Exit”.

Povodom ovih problema, oglasio se i “Exit” tim, iz kojeg su rekli da oni žele da zadrže festival u Novom Sadu, ali da to svakako ne zavisi samo od njih.
Poznata je činjenica da smo tokom godina dobijali puno ponuda da se “Exit” preseli iz Novog Sada i Srbije u druge države. Takve ponude smo do sada kategorički odbijali, jer želimo ostati i razvijati festival u našem gradu i zemlji. Nažalost, to ne zavisi samo od nas”, naveli su iz “Exit” tima.

Izvor: nezavisne.com 
novisad.com

Pregled novih načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj
Наредне године повећање пензија , плате остају исте

Your email address will not be published.