Evropska unija zabranjuje plastiku za jednokratnu upotrebu


Odbor za zaštitu životne sredine Evropskog parlamenta usvojio je nacrt plana koji predviđa ukidanje proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. Ovi proizvodi bi trebali biti zabranjeni na tržištu EU do 2021. godine.

Višegodišnja zabrinutost zbog štetnog uticaja plastike na zdravlje ljudi i životnu sredinu bila je povod za rješavanje ovog pitanja. Samo  neke od posljedica koje se mogu dovesti u vezu sa štetnim djelovanjem hemikalija iz plastike su : poremećaji u ponašanju, hormonska neravnoteža, alergije, oštećenja jetre, neplodnost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti.

Iz ovih razloga nacrt uključuje zabranu: tanjira, escajga, štapića za uši, slamki, kesa i ambalaža za hranu od polistirena, kutija za sendviče, voće i sladoled za jednokratno korišćenje.

Gdje postoje alternative, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu biće zabranjeni. Potrošnja proizvoda za koje ne postoji ekološki prihvatljiva alternativa biće smanjena. Proizvođači će biti obavezni pridržavati se propisanih standarda dizajna, etiketiranja, upravljanja i odlaganja takvog otpada, prenosi Tanjug.

Predviđa se da će članice Unije usvojiti nacionalne planove kako bi ohrabrili korišćenje proizvoda za višekratnu upotrebu i onih koji imaju mogućnost reciklaže.

Bljesak.info

Poslanici Evropskog parlamenta posebno su se zalagali za mjere smanjenja plastičnog otpada duvanskih proizvoda, a najviše filtera cigereta koji sadrže plastiku. Određeni proizvodi, kao što su vlažne maramice i baloni, moraće da nose jasne i standardizovane naznake o tome kako se bacaju poslije upotrebe, koliki je procenat plastike u njima i koliko su štetni za okolinu.

Preduzete mjere imaju za cilj smanjenje zagađenja za 50 posto do 2025.  godine i poboljšanje zdravlja stanovništva.

Foto: Profimedia

Od danas pojačane kontrole saobraćaja
Univerzitet u Banjoj Luci obilježio 43 godine rada

Your email address will not be published.