Energetska pića povećavaju rizik od infarkta


Konzumiranje energetskih napitaka odavno je postala svakodnevica, posebno zastupljena među mladima. Pored dosadašnje upotrebe u klubovima, na žurkama i kafe barovima zastupljenost ove vrsta pića u nekim djelovima Balkana doseže i do tog nivoa da srednjoškolci energetskim pićima zamjenjuju užine na odmorima.

Kombinacija kofeina, amino kiselina i šećera sadržanih u samo jednoj limenci ovog napitka slatkastog okusa najčešće se koristi u svrhu pojačavanja koncentracije, izdržljivosti prilikom fizičke aktivnosti, te održavanje budnosti. Posljedice konzumacije ovog zadovoljstva u sve češćim životnim okolnostima i nedostatku vremena kada nam je za obavljanje svih obaveza uvijek potreban samojoš jedan dan uglavnom je  zanemaren jer su efekti korišćenja nerjetko baš to što nam treba.

Da energetska pića nisu zdrava i da svakodnevo koriščenje može ostaviti štetne posljedice na organizam, odavno je poznato, ali i dalje nije poznato u kojoj mjeri. Konzumacija u većim količinana i duže uzimanje dovodi do drhtavice, slabosti mišića, oduzetosti, lupanja srca, glavobolja i gušenja, prenose večernje novosti.

Naučnici su utvrdili da konzumiranje samo jedne limenke ovog pića sužava krvne sudove, što otežava cirkulaciju i ograničava dotok krvi u vitalne organe, uključujući i srce, što povećava rizik od infarkta.

Za širenje popularnosti ovih napitaka najčeće su zaslužne brojne reklame razvijenih kompanija koje se bave njihovom proizvodnjom.

U Prokuplju proizvedene banane sa ukusom ananasa
Upoznajte Srbiju - spoj tradicije i modernog

Your email address will not be published.