Elena Ferante omiljena među banjalučkim čitaocima


Naš čuveni nobelovac Ivo Andrić je jednom rekao da “ostati ravnodušan prema knjizi znači lakomisleno osiromašiti svoj život.”

“Glas Srpske” je istražio koje knjige su bile najpopularnije među banjalučkom čitalačkom publikom u prethodnoj godini.

Iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS, rekli su da je ova godina bila šarolika što se izbora i potražnje čitalaca tiče.

“Kako se koja novina dešava, kod nas, u Srbiji i Hrvatskoj, to se automatski odražava na čitanje knjiga. Serija “Koreni” je krenula, pa je Ćosićeva knjiga “Koreni”, ponovo tražena”, rekla je bibliotekarka Narodne i univerzitetske biblioteke RS Aleksandra Rendić.

 

Izvor: www.knjizara-sigma.rs

 

Ona je objasnila da su čitaoci ubjedljivo najviše tražili knjige Elene Ferante, ali trilere, krimi romane, te da su skandinavska književnost i knjige uvijek tražene.

“Tražena je Elena Ferante i njene četiri knjige u serijalu “Moja genijalna prijateljica”, “Pričao o novom prezimenu”, “Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju” i “Priča o izgubljenoj djevojčici” – to je apsolutni hit. Trileri, krimi romani i skandinavska književnost su traženi, pogotovo Ju Nesbe. Svi njegovi romani su stalno čitani”, kazala je Rendićeva.

Izvor: kupindo.com

Ove godine čitale su se i knjige krunisane nagradama, posebno Nobelovom nagradom za književnosti, a čitala se i epska fantastika.

“Od nobelovaca, čitan je Kazuo Išiguro i njegovi romani “Ostaci dana”, “Ne daj mi nikada da odem”. Čita se dosta Paolo Sorentino. Čitani su romani, recimo “Dinastija Mediči” Matea Strukula, zatim Haruki Murakami, koji se uvijek čita. Čitan je Nil Gejmen i kompletna epska i naučna fantastika. To su serijali “Igra prestola” ili bilo koji drugi. Ljudi vole to da čitaju”, objasnila je Rendićeva.

Dodala je i da su traženi svi romani Elif Šafak, ali i da su svoje mjesto kod čitalaca pronašla i djela švedskog pisca Fredrika Bakmana.

“Čovek po imenu Uve” i “Moja baka vam se izvinjava” su bili baš traženi. Klasici su nešto što se stalno traži i čita, ali u posljednje vrijeme i popularna psihologija”, dodala je Rendićeva.

Izvor: www.knjiga.ba

Kada je riječ o domaćoj književnosti, izbor čitalaca i ukusi su zaista različiti, tako da su se tražila različita djela i sve novo što se pojavi.

“U principu, jako je teško odrediti šta je najčitanije, jer sve zavisi od ukusa. Neko voli težu literaturu, neko voli lakšu, neko hoće da se odmori, neko hoće nešto da nauči. Najtraženiji domaći autori su bili Marko Šelić, Dejan Stojiljković, Isidora Bjelica i Vesna Dedić”, pojasnila je Rendićeva.

Izvor: www.knjizara-sigma.rs

 

Ona dodaje i to da se ove godine u biblioteku upisalo skoro 5.000 članova, te da su zaista zadovoljni što je veći broj novoupisanih članova mlađeg životnog doba. Namjera je da se nakon elektronskih kataloga i elektronske rezervacije, uvede i novina u vidu aplikacije, koja bi još više korisnicima olakšala pretragu i traženje novih djela za koje su zainteresovani.

“Svake godine izađemo sa nečim novim, a nabavljaju se i nove knjige. Želje korisnika sve zapisujemo. Mi se trudimo, naravno, u zavisnosti od izdanja da te knjige i nabavimo. Polako uvodimo i onlajn vid komunikacije s našim korisnicima. U planu je pokretanje aplikacije, od iduće godine, preko koje će se moći ulaziti u pretraživanje kataloga i pregledati šta se sve uzimalo”, navela je Rendićeva.

IzvorGlas Srpske

Foto: extravagant.com.hr

Karte za koncert Banjalučke filharmonije podijeljenje za (samo) 17 minuta
Po čemu ćemo pamtiti proteklu godinu?

Your email address will not be published.