Električne cigarete (ni)su štetne


Kad su se pojavile 2004. godine kao patent Lik – Huna, korporacije Ruyan iz Kine, elektronske cigarete ili kolokvijalno e-cigarete su kroz medije, a najčešće u vrijeme „bloka reklamih poruka“ na televiziji postale nezaobilazan materijal koji se prikazuje potencijalnim kupcima.

Izvor: en.wikipedia.org/wiki/Electronic_cigarette

E-cigarete su elektronski sklop zamišljen kao zamjena za klasične cigarete. Govori se kako su elektronske cigarete manje štetne ili gotovo uopšte nisu štetne, jer sadrže supstance koje pomažu da se pojedinac koji ima namjeru da u potpunosti prestane konzumirati klasične cigarete odrekne takve vrste zadovoljstva koje proizvode duvanske industrije širom svijeta. Takva tumačenja nikad nisu u potpunosti istražena niti su ona vjerodostojna u potpunosti. To je kao i većina sadržaja na internetu nametnuta potencijalnim potrošačima i kupcima, a tako se i e-cigarete u različitim oblicima i vrstama pojavljuju na internetu i u prodaji. Pošto je njihovo reklamiranje pa i prodaja uglavnom prisutna na internetu, može se zaključiti da proizvođači takvih proizvoda računaju odnosno da za ciljne potrošače imaju informatički pismeno stanovništvo, čije svakodnevne aktivnosti manje-više zavise od usluga koje nudi internet kao i sadržaji na njemu.

Postoji dosta programa i aplikacija preko kojih se mogu naručiti takvi proizvodi, bez prethodne kontrole sadržaja koji se naručuje i na kraju dostave na adresu. Takvim aktivnostima i sadržajima duvanska industrija se nastoji suprotstaviti plasiranjem većeg broja klasičnih cigareta, računajući da će tako zadržati konzumente običnih cigareta, kojima će biti teže riješiti ih se, a i samim tim spriječiti i prelazak na električne cigarete. Elektronske cigarete su dostupne u različitim oblicima, sa različitim aromama, od mente preko kokosa ili karamele. Sa tim se nastoje privući klasični pušači kojima se pokušavaju nametnuti one kao bolje, naročito ako razmišljaju o prestanku pušenja ili prelasku na neki drugi vid zamjene klasičnih cigareta.

Proizvođači takvih električnih naprava nastoje stvoriti lažnu sliku ili osjećaj o neštetnosti istih kao i, najekstremnijom, sliku da su one zdrave ili da nemaju nikakve posljedice po ljudsko zdravlje. E-cigareta, navodno, predstavlja zdraviju alternativu pušenju.  Zdravija je po tumačenjima njihovih proizvođača, zbog toga što ne sadrži u sebi više od 4.000 hemijskih sastojaka kao klasična cigareta. Sadrži samo tekućinu s nikotinom. Kako onda mogu biti zdravi ako se koristi nikotin u bilo kojem obiliku cigareta? Dim, kojeg oslobađa, je vodena para obogaćena nikotinom. Zbog toga što su manje štetne, u većini zemalja Evropske unije i SAD, e-cigarete su dozvoljene za pušenje na mjestima gdje postoji zabrana pušenja klasičnih cigareta. Uz to što prva istraživanja pokazuju da su e-cigarete manje štetne za zdravlje, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava da su ta istraživanja još uvijek nedostatna i da je prerano za takav zaključak jer moramo biti svjesni da to nije u potpunosti opravdano i da postoji prostor za manipulaciju na koji su u određenim mjerama spremni i u toj zdravstvenoj organizaciji.

Postoji mnogo  proizvođača elektronskih cigareta, čiji se modeli razlikuju u veličini i kvaliteti. Moramo biti svjesni da su nam na svakom koraku prisutni različiti vidovi manipulacija i da moramo biti na oprezu kad se govori o nekim preparatima ili proizodima koji direktno utiču na naše zdravlje.  Najnoviji proizvodi sve više izgledom, dimenzijama i opipom nalikuju klasičnoj cigareti. Uz osnovni proizvod, e-cigaretu i nikotinska punjenja, mnogi proizvođači proizvode razne dodatke, kao npr. USB punjače za bateriju, punjač za auto, torbice za prenošenje.

Bilo kako bilo, danas je industrija proizvodnje cigareta na vrhuncu kako sa stanovišta proizvođača duvanskih cigareta tako i elektronskih cigareta. Ljudi moraju biti spremni na razne vidove vrste tih proizvoda koji mogu naštetiti ne samo onima koji ih konzumiraju, nego i onima koji se nalaze blizu njih. U današnjem vremenu opreza nikad dosta.

Foto: net.hr

Ko su idoli mladih danas?
Koliko je "daruvaraca" među nama

Your email address will not be published.