Ekstrakt nara mogao bi pomoći u borbi protiv korone


BANJALUKA – Medicinski fakultet Univerziteta u Banjojluci sproveo je istraživanje koje je pokazalo da bi  ekstrakt nara,  mogao pomoci u borbi protiv korone. Ekstrakt nara u u prethodnim istraživanjima se takodje pokazao kao, eliksir mladost, odnosno da produžava  životni vijek za više od 45% .

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić izjavio je da je ova visokoškolska ustanova još prije dvije godine u saradnji s Institutom “Dr Josif Pančić” iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.

“Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo”, rekao je Škrbić za “Glas Srpske.”

Škrbić je s timom, kojeg čine i kolege Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju, tokom pandemije započeli novo istraživanje o djelovanju ekstrakta nara u prevenciji obolijevanja od virusa korona.

Prema njegovim riječima, cilj istraživačkog tima je da poslije nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje.

 

 

Ведад Ибишевић због инцидента напушта Шалке
Velika Britanija prva na svijetu odobrila vakcinu

Your email address will not be published.