Ekstrakt nara mogao bi pomoći u borbi protiv korone


BANJALUKA – Medicinski fakultet Univerziteta u Banjojluci sproveo je istraživanje koje je pokazalo da bi  ekstrakt nara,  mogao pomoci u borbi protiv korone. Ekstrakt nara u u prethodnim istraživanjima se takodje pokazao kao, eliksir mladost, odnosno da produžava  životni vijek za više od 45% .

Dekan Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić izjavio je da je ova visokoškolska ustanova još prije dvije godine u saradnji s Institutom “Dr Josif Pančić” iz Beograda započela ozbiljna istraživanja sa ekstraktima nara.

“Riječ je o ekstraktu koji se dobija iz kore nara koja se inače baca. Naše bake su tu koru sušile i od nje kuvale čaj djeci kada imaju dijareju. Potvrđeno je da ekstrakti dobijeni iz kore imaju antibakterijska dejstva i tako je sve krenulo”, rekao je Škrbić za “Glas Srpske.”

Škrbić je s timom, kojeg čine i kolege Relja Suručić sa Katedre za farmakognoziju i Biljana Tubić sa Katedre za farmaceutsku hemiju, tokom pandemije započeli novo istraživanje o djelovanju ekstrakta nara u prevenciji obolijevanja od virusa korona.

Prema njegovim riječima, cilj istraživačkog tima je da poslije nekoliko laboratorijskih analiza dođu i do kliničkog ispitivanja, te da ekstrakt iz kore nara počne i zvanično da se primjenjuje.

 

 

Ведад Ибишевић због инцидента напушта Шалке
Velika Britanija prva na svijetu odobrila vakcinu

No comments yet! You be the first to comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked *