DUVAN – opaki neprijatelj zdravlja i čest uzrok smrtnosti


 

Duvan, odnosno njegovo konzumiranje, kao i izlaganje duvanskom dimu  pored toga što u velikoj mjeri narušava zdravlje, najčešći je samostalni uzrok smrtnosti u svijetu. O alarmantnosti ove situacije svjedoče podaci po kojima u Bosni i Hercegovini na dnevnom nivou umre u prosjeku 25 osoba, među kojima su i pasivni pušači, dok broj osoba na godišnjem nivou iznosi oko 9000.

Poražavajući podaci dovode do zaključka da duvan predstavlja jednu vrstu droge po rasprostranjenosti u svijetu, ali i zavisnosti koju izaziva. Glavni krivac zaviznosti jeste nikotin koji u mozgu ispušta supstance koje dovode do zadovoljstva, opuštenosti, boljeg pamćenja i ostalih efekata, koje u tom momentu čovjeku veoma prijaju.

 

Duvan uništava zdravlje
Foto: rastimougospodinu.com

 

Duvan je u upotrebi još od kraja devetnaestog vijeka. U konzumiranju cigareta dug vremenski period prednjačila je muška populacija. Međutim, danas je broj između žena pušača i muškaraca gotovo jednak. U Bosni i Hercegovini skoro svaki drugi stanovnik svakodnevno puši.

 

Zablude u kojima se nalaze oni koji koriste duvan

 

Iako se o ovom problemu mnogo priča, veoma malo se zna. Mnogi pušači žive u zabludi i smatraju da imaju jak organizam, te da su na duvan otporni, ali ne postoji osoba koja je na pušenje otporna. Duvan uništava zdravlje svake osobe, te utiče na skoro svaki organ u ljudskom tijelu.

Veliki broj neiskusnih ljudi na pušačima ne može da primijeti nikakve posljedice. Iskusni doktori bi na prvi pogled uočili posljedice tog otrova. Većina pušača umire prije vremena, upravo zbog tih posljedica.

U videu u nastavku teksta možete poslušati razlike koje  se dešavaju u vašem organizmu između ostavljanja duvana ili nastavka konzumiranja.

Metod koji se najviše koristi pri procjeni smrtnosti koje je prouzrokovalo pušenje jeste Peto-Lopez metod. Ključni doprinos ovog metoda predstavlja izračunavanje uticaja pušenja na prekomjernu smrtnost ili na specifične stope mortaliteta od određenih uzroka, kroz analizu stopa smrtnosti od karcinoma pluća. Pri izračunavanju na osnovu Peto-Lopez metoda nije potrebno uzimati smrtnost ispod 35. godine starosti. Najveći broj smrtnih slučajeva vezanih za pušenje, javlja se u starijem srednjovječom i starom uzrastu.

Stop duvanu
Foto: alexknysh.com

Šest puta veći rizik od srčanog udara imaju pušači od nepušača.

Osoba koja je pušač sama sebi smanjuje intelektualne sposobnosti. Mozak ne prima dovoljno krvi i nije u stanju da pruži iste mogućnosti kao kada je zdrav.

Šta sve udišemo iz duvana

 

Podizanje svijesti o štetnosti duvana

 

U svijetu se pokreću mnogobrojne kampanje čiji je glavni cilj podizanje svijesti o štetnosti duvana. Zdravlje predstavlja najveću motivaciju u ostavljanju cigareta.

Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje pored zdravstvenih posljedica i na one ekonomskog karaktera. Ove ekonomske posljedice najviše pogađaju nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju. Broj umrlih na godišnjem nivou 80% pripada baš ovim navedenim zemljama.

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima – 31. januar, u Republici Srpskoj se obilježava od njenog postojanja, ali se obilježavao i prije toga u bivšoj Jugaslaviji kao dan bez cigareta. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske obilježava ovaj dan uz podršku drugih javnih institucija. Više o obilježavanju ovog dana pročitajte u ovom tekstu.

Nacionalni dan borbe protiv pušenja

Danas se često umjesto klasičnih cigareta koriste elektronske cigarete. Više o njihovoj primjeni, kao i o uticaju na zdravlje pročitajte na ovom našem tekstu.

 

Izvor naslovne fotografije: JZU Institut za javno zdravstvo RS

TikTok i nametanje toksičnih standarda ljepote
Da li odumire ženska solidarnost?

Your email address will not be published.