Film Dane Budisavljević – “Dnevnik Diane Budisavljević” –


Film “Dnevnik Diane Budisavljević”, rediteljke Dane Budisavljević  nedavno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gdje je pozdravljen ovacijama publike i osvojio šest zvaničnih nagrada. On će uskoro imati svoju premijeru i u Srbiji, na festivalu Slobodna zona koji će biti održan od 7. do 12. novembra 2019. godine, u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u okviru takmičarske selekcije „Horizonti Balkana“.

Film je utemeljen na istinitoj priči o Austrijanki koja je iz ustaških logora u vrijeme Drugog svetskog rata spasila više od deset hiljada srpske djece. Predstavlja crnobijelu fuziju igranog, dokumentarnog i arhivskog materijala, dramatizacije autentičnih događaja, komponovane eksperimentalne i klasične muzike.http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/film-i-tv/3730335/dnevnik-diane-budisavljevic--u-srpskim-bioskopima-od-14-novembra.html

Budisavljević je navela da je na ideju da uradi ovaj film o temi koja je više od sedamdeset godina bila gotovo sasvim nepoznata, došla nakon što je pročitala dnevnik Diane Budisavljević, a da je zatim godinama prikupljala građu.

“Kao da je to bilo sudbinski povezano, tu je kumovala i sličnost naših imena i prezimena. Poznanica koja je bila upravnica spomen područja Jasenovac pitala me je da li mi je Diana Budisavljević možda rod, a ja nikad ranije nisam čula o njoj ništa. Međutim na prvi pogled, bila sam fascinirana čitajući dnevnik”, kazala je ona.

“O istoriji se često laže… Ova priča je prije svega humana i govori o strašnom periodu NDH i rasnim zakonima i posljedicama zakona da se legalno možete rešavati velikog dijela svog stanovništva, Srba, Jevreja, Roma, stavljati ih u logore, razdvajati majke od djece… Da bi se ispricala priča koju sadrži priča Diane Budisavljević, ona s jedne strane jasno dokazuje prirodu režima NDH, ali ona i organizuje veliku građansku akciji i mnoge porodice udomljuju spasenu decu iz logora Gradiška, a s krajem rata, kad se misli da će biti bolje, komunističke vlasti dvije nedjelje kasnije oduzimaju njenu kartoteku i mnoga deca gube identitet”, navodi ona.

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” biće prikazan na festivalu Slobodna zona u Beogradu 11. novembra.

 

Izvor: RTS, N1 info

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/411/film-i-tv/3730335/dnevnik-diane-budisavljevic–u-srpskim-bioskopima-od-14-novembra.html

http://studentbl.com/koliko-ce-kostati-komercijalni-let-u-svemir/

 

 

"Banjaluka - centar Vrbaske banovine" predstavljena u Beogradu
Zemljotres u Banjaluci 1996. godine po sjećanju Tome Marića

Your email address will not be published.