Divac: Bogi, Beli i Džokeru vraćamo li košarku na tron?


Nekada Bodiroga, Divac i Stojaković Peđa pronosili su slavu srpske košarke “preko bare”. Danas su tu neki novi klinci predvođeni Jokićem, Bogdanovićem i Bjelicom. Svaki košarkaš ima samo jedan san a to je zaigrati u NBA.

Polako ali sigurno smanjuje  se jaz između evropske košarke i one vanzemaljske koja se igra u Americi. Iskreno iako su termini odigravanja utakmica u ranim jutarnjim časovima košarka preko bare i dalje mi je numero uno.

Prije dvadesetak godina ljudi su namještali alarme zbog košarke.

Zahvaljujući Bogdanoviću i ekipi tako je i danas. Ponovo se vratila vjera u srpsku košarku. Natjerali smo američke komentatore da pričaju srpski jezik zbog košarke. Dan nam počinje sa Bogdanović “the troojkaa”.

Nikola Jokić za kratak period dobio je nadimak “Joker” po liku iz istoimenog filma, dok je Beli “haubica”. Prema svemu viđenom možemo reći da su učenici polako ali sigurno dostigli učitelje.

Ruku na srce ono je bila era Majkla Džordana stoga su se Divac i ekipa odlično snašli ali današnja košarka posebno u Americi je mnogo zahtjevnija. Ono što ih odlikuje i u čemu su evropski košarkaši u zaostatku to je fizička sprema.

Jednom riječju oni su atlete. Imaju veoma brzu tranziciju lopte iz odbrane i taj samo njima prepoznatljiv produženi korak ( koji u Evropi nije dozvoljen). Jedina zamjerka im je nedovoljvna defanzivna taktika i uopštena igra u odbrani izuzev Kandže ( Kavai Lenard). Zato moramo biti iskreni i reci da ono što naši momci rade tamo je izvanredno.

Da smo zemlja košarke to smo davno pokazali i dali mnoga velika imena u ovom sportu, stoga ne treba da nas čudi što su ovi prostori magnet za menadžere iz NBA lige.

Bogdanović je od jednog povučenog i zahvalnog košarkaša karijeru započeo uz trenersku legendu Duleta Vujoševića, da bi se kasnije pridružio ekipi sa Bosfora – Fenerbahčeu u kom je trener bio popularni Žoc.

Danas je nosioc igre kako reprezentacije tako i Sakramenta.

Savladali Amerikance a peti na svijetu.

Svjetsko prvenstvo u Kini donijelo nam je novu pobjedu nad ” Drim Timom” ali ne i borbu za medalju. Velika očekivanja donijela su sa sobom i velika razočarenje. Drim Tim jeste poražen ali u borbu od 5. do 8. mjesta.

Gaučosi su nam ugasili snove o novoj generaciji  Zlatnih momaka. Peđa i Divac pored NBA karijere imaju i taj nadimak zlatni momci. Zlatom su se okitili 1990. i 2002. godine.

Mnogo vremena je prošlo od posljednih zlatnih momaka u košarci. Slijede nam nove kvalifikacije za olimpijske igre sa novim selektorom Igorom Kokoškovom. Više pročitajte OVDJE

divac
FOTO: FIBA.com

Treba zahvaliti bivšem selektoru Aleksandru Đorđeviću za sve učinjeno i pružiti podršku novom uz jednu molbu: Ne trebaju nam stranci u reprezentaciji!

Prva prepreka su kvalifikacije za OI. Jedna grupa ce biti u Beogradu tako da se nadamo najboljem.

Orlovi poletite na olimpijadu u zemlju izlazećeg sunca i vratite srpsku košarku na tron.

FOTO: FIBA.com

Mikaela Shiffrin: Čudo iz Kolorada
Grupna faza Lige šampiona je završena, slijedi nokaut faza

Your email address will not be published.