Dijaspora odustala od odmora u otadžbini


BERLIN, BEČ-  Šef Predstavništva Republike Srpske u Njemačkoj, gospodin Milan Ćetković je naglasio kako Republika Srpska ne treba da očekuje veliki dolazaka dijaspore za nadolazeće praznike. Razlozi za to su prvenstveno zabrinutost oko trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj ali i zbog desetodnevne izolacije koja očekuje sve one koji se budu vraćali nakon praznika u Njemačku.

-Mnogi zbog straha i zabrinutosti za posao neće krenuti na put, dok će neki opet krenuti put rodnih krajeva. Naši građani su dobro upoznati sa situacijom, i to je jedan o razloga što će u manjem broju ipak krenuti za praznike- istakao je Ćetković u Jutarnjem programu RTRS-a.

Ista situacija važi i za drugu zemlju koja ima najviše stanovnika koju su porijeklom iz ovih krajeva, a to je Austrija.

Da bi se vratili u Austriju, svi oni koji se odluče na odlazak iz te zemlje za praznike, moraće da provedu 10 dana u izolaciji. Vlada Austrije je donijela odluka da će se svi oni koji dolaze iz rizičnih zemalja (sve one koje imaju preko 100 zaraženih a 100000 stanovnika) moći da se “oslobode” od karantina testiranjem skupocjenim PCR testom, ali to tek nakon 5 dana provedenih u izolaciji.

Svi oni koji se ne vrate na vrijeme a zaposleni su, trpiće ozbiljne radno-poslovne mjere.

Pored svega, austrijska vlada je najavila i oštrije kontrole na aerodromima i svim graničnim prelazima.

Sve ove mjere su tu da bi što više ograničile putovanja stanovnika koji su porijeklom iz Zapadnog Balkana i Turske jer ti stanovnici čine najveći broj imigrantske populacije.

IZVOR: Glas Srpske

Velika Britanija prva na svijetu odobrila vakcinu
Srpski film "Dara iz Jasenovca" u trci za Oskara

Your email address will not be published.