ĐENOVA – Najljepša italijanska luka


Nestvarna, italijanska luka, Đenova

Nalazi se na jugozapadu Italije. Đenova je najveća i najprometnija italijanska luka. Šesti grad po veličini sa oko 600 000 stanovnika. Nalazi se u top 10 italijanskih gradova koje treba posjetiti. Ovaj grad ima bogatu i slavnu prošlost i rodni je grad moreplovca Kristofera Kolumba. Đenova je 2004. god. proglašena za kulturnu prijestonicu  Evrope.

Zbog bogate istorije, Đenova je danas puna čudesnih palata, trgova i crkava. U Đenovi vam sigurno neće biti dosadno uz tolike turističke atrakcije i razvijenu ugostiteljsku djelatnost.

Italijanska luka i njene kulturno istorijske znamenitosti 

Ulica koju je  čuveni vojskovođa Dorijan  nazvao „Strada“, odnosno „Nova ulica“, danas  se zove „Via Garibaldi “ – to je ulica u starom gradu u kojoj se nalaze 42 palate, koje su dio svjetske baštine pod zaštitom Unesko-a. Ovdje su živjele najbogatije porodice  pa treba obratiti pažnju na Bijelu palatu (Palazzo Bianco),u kojoj je danas smještena gradska galerija (unutra su slike Dajka i Veronezea) i crvenu palatu (Palazzo Roso – slike Karavađa i Rubensa) kao i mnoge druge i kojima su smješteni muzeji. Crvena odnosno -Palazzo Roso- dobila je ime zbog crvene fasade, datira iz 16og vijeka  i ima bogatu kolekciju oslikanih prostorija.

Naposjećenija tačka u gradu je centralni gradski trg Pjaca de Ferari kojeg krasi krasna nestvarna fontana predstavljajući jedan od simbola grada zajedno sa operskom kućom – Teatro Carlo Felice- . Takođe na samom trgu nalazi se i  Duždeva Palata – Palazzo Ducale koja je sada sjedište kulturnih i umjetničkih događaja u gradu, izmjeđu ostalog i okupljanje naroda zbog raznih političkih mitnga. Dijelom je pretvorena u muzej, a dijelom je zatvorena za javnost.

foto: Stok-foto bi dreamsteam

A ono što je pravi biser arhitekture je upravo  katedrala Svetog Lorenca (San Lorenzo), odnosno glavna gradska crkva , građena od 12og do 16og vijeka, koja posjeduje veoma bogatu riznicu, (između ostalog i pehar za koji se vjeruje da je sveti gral). Unutar katedrale nalazi se neeksplodirana bomba ispaljena 1941. god. sa engleskog broda na grad, koja je probila zid katedrale, ali nije eksplodirala.  Može se slobodno reći da je jedna od najljepših crkava renesanskog perioda.

foto: Isidora Čegar

Tu je i Porta Soprana-stare kapije grada  iza kojih se nalazi rodna kuća Kristofera Kolumba. Njegova kuća izgorila je u požaru. U 17  vijeku je renovirana i danas  otvorena kao muzej. Svetionik La Laterna najstariji je na svietu, datira još od 13og vijeka.

foto: Isidora Čegar

Palata Svetog Đorđa

Obala gdje se nalazi velika Đenovljanska luka koja je izuzetno poznata. Palata je prvobitno bila palata konzula Đenove i ono što je interesantno jeste da je sagrađena od kamena koji je pripadao ambasadi Mletačke republike u Konstantinopolju sa kojim  je ona ratovala. takođe je bila i zatvor u kojem je jedan od najpoznatijih zatvorenika bio i čuveni Marko Polo.

Zanimljivo je pomenuti da je zastava grada crveni krst na bijelom polju, zastava svetog Đorđa. Kako bi na mediteranu imala zaštitu moćne đenovljanske flote  Engleska i grad London su 1190. god. prihvatili zastavu Đenove.

Slavna prošlost Đenove je gospodarila morima , može se vidjeti u Pomorskom muzeju, gdje se čuvaju originalni aparati za navigaciju i modeli brodova, poseban dio je namijenjen američkim imigrantima , a pošto se nalazi u luci, ispred je i podmornica, kao i velika galija koja je atrakcija za djecu.

Đenova kao najveća italijanska luka je prvenstveno poznata po svojoj glavnoj znamenitosti, a to je upravo velika industrijska luka, koja je i najveća luka Italije. najveća atrakcija je svakako Akvarij Đenove , koji je najveći u Italiji, a drugi u Evropi. Godišnje ga posjeti preko milion ljudi.

Ovdje živi 400 vrsta životinja, a jedinstven je po arktičkim životinjama.  Jedna od najvećih atrakcija Akvarijuma su delfini, koji izvođenjem akrobacija ostavljaju jak utisak. Među njima satisfakciju čine i ajkule, kitovi, pingvini kao i ostatak raznolikih vrsta morsko-životinjskog svijeta kao što su meduze. Cijena karte nije mala – 25 eura za odrasle. Za obilazak cjelokupnog Akvarijuma potrebno je izdvojiti 3 do 4 sata.

italijanska luka 1
https://vvv.iltuoticket.it/zoo/zoo/offerta-biglietto-singolo-ackuario-di-genova.html

Ono što je takođe šteta propustiti jeste piratski brod Neptun (Galeone) koji je zapravo replika piratskog broda jedrenjaka, koji je urađen do najsitnijih detalja, izgrađen je za potrebe snimanja filma Pirati od Romana Polanskog.

foto: nstravel.rs

Srpska potroši oko sedam miliona KM na antibiotike
Rim je uvijek dobra ideja

Your email address will not be published.