DAN REPUBLIKE U Srpskoj slavlje, iz FBiH osude


Svečani defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i predstavnika drugih republičkih institucija, povodom 9. januara, u Republici Srpskoj izazvao je oduševljenje, ali i osude iz drugog entiteta.

Ovaj, sada već tradicionalni defile, prošao je ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Banjaluci, a smotru su posmatrali brojni građani koji su nosili zastave Republike Srpske i Srbije.

Neustavan dan

Ovaj praznik, dan kada je 1992. godine formirana Republika Srpska, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim, a u Srpskoj je raspisan referendum na kojem su građani odgovarali na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar slavi i obilježava kao Dan Republike Srpske?”.  Za je glasalo 99,81 odsto građana.

Foto: Radio Sarajevo

Ipak, svako obilježavanje ovog praznika, iz godine u godinu podizalo je brojne tenzije u BiH, ali i u međunarodnoj zajednici.

Defile 2022. godine

Republika Srpska ove godine obilježava 30 godina svog postojanja, a pored Svečane akademije i brojnih pratećih sadržaja, centralni događaj bio je defile u Banjaluci. Ove godine, broj učesnika je bio rekordan, a ulicama najvećeg grada Srpske prodefilovalo je oko 2.800 učesnika.

FOTO: RTRS

Iz svečane lože, defile su pratili predsjednica Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, princ i princeza Filip i Danica Karađorđević, te brojni predstavnici Srpske u njenim i institucijama BiH.

FOTO: Aleksandar Stojanović

Na defileu prikazano je 38 ešalona koje su sastavljene od studenata RS do ratnih veterana, udruženja boraca, spasioci, vatrogasci, sportisti, članovi auto-moto saveza i drugi.

Policijske snage podeljen je takođe u razne ešalone.

Tu su motorizovane jedinice, zastavni vodi koji čine počasne jedinice formirane 2002, specijalne antiterorističke jedinice, žandarmerija koja je formirana avgusta 2019, posebne snage policije, pripadnici srednje policijske škole i policijske akademije, konjanici koja je osnovana 2017.

FOTO: Tanjug

Prikazana su i vozila ja koja koriste snage Policije RS među kojim je i borbenn višenamensko vozilo “Despot” koje se proizvedi u RS. Prikazani su i helikopteri policije RS.

Cvijanović: Nikada nećemo odustati od Republike Srpske

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da nikada neće odustati od Republike Srpske.

– Vi ste najbolji svedoci da nikada nije bilo jednostavno, da nijedna godina iza nas nije bila laka i jednostavna, ali ste isto tako svedoci da zajedno, okupljeni, možemo napred – istakla je predsednica Srpske u obraćanju nakon svečanog defilea u Banjaluci povoodm obeležavanja 30 godina Republike Srpske.

Ona je rekla da oseća ponos i čast što je na čelu Republike u vremenu kad se obeležava ovaj značajan jubilej.

Dodik: Republika Srpska ostvaranje sna srpskog naroda

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je 9. januar – Dan Republike, poručivši da je Republika Srpska ostvaranje sna srpskog naroda na ovim prostorima i garant opstanka.

– Ponosan što sam svih ovih godina na braniku Republike – rekao je Dodik u obraćanju na svečanom defileu povodom 9. januara, dodavši da je Srpska pokazala da može i želi da živi u slobodi.

Pripadnici MUP-a zapjevali

Pripadnici MUP-a već tradicionalno na kraju manifestacije su zapjevali, a ulicama Banjaluke orila se pjesma “Pukni zoro” i “Za krst”, koju su otpjevali pripadnici Žandarmerije RS.

Свакодневно пролазите овуда не слутећи да је овај споменик јединствен у свету.